Mijn top 10 films van 2017!

clapper2018 is inmiddels al weer een week oud. Hier op mijn blog is het eindelijk tijd om weer even terug te blikken op het afgelopen jaar. Dit keer met mijn top tien films van 2017! Door gebrek aan tijd en ziekte heeft het helaas allemaal een stuk langer geduurd dan ik eigenlijk gepland had maar ach, beter laat dan nooit zeggen ze he.

2017 was een mooi, maar vooral een divers jaar voor films. Er kwam een hele hoop moois uit in heel veel verschillende genres. Ook zat het jaar vol verrassingen. Films waarvan ik van tevoren niet veel wist of van verwacht had, pakte heel erg tof uit. Mijn lijstje is dan ook behoorlijk anders dan dat ik me van tevoren voorgesteld had. Alleen maar leuk dus!

lalalandIn deze alinea wil ik nog even een paar honorable mentions doen, zoals dat zo mooi heet. Films die mijn lijstje om een of andere reden net niet gehaald hebben. Zo zag ik begin dit jaar La La Land, een film waar ik smoorverliefd op geworden ben. Maar hij is officieel uit 2016, dus ontbreekt ie op mijn lijst. Nog een paar films die het net niet hebben gered maar zeker even een shout out verdienen zijn War for the Planet of the Apes, Baby Driver, Alien: Covenant en Wonder Woman.

Wat staat er dan wel op de lijst hoor ik je vragen, nou ik ga het je vertellen! Dus pak wat lekkers en ga er maar even lekker voor zitten. Hieronder vind je mijn top 10 films van 2017! Let’s go!


murer posterNummer 10: Murder on the Orient Express

Daar is gelijk de eerste verrassing. De Orient Express rijdt mijn lijstje binnen op nummer 10. Een film die denk ik niet op heel veel lijstjes te vinden is. Ik was nog niet bekend met de verhalen over de besnorde meester detective Hercule Poirot. Maar na het zien van deze film was ik verkocht. Een heerlijk ouderwets moordmysterie op een trein. De film was visueel een pareltje en de cast was ook aangenaam om naar te kijken. Ik heb me zeer goed vermaakt met deze treinrit.

 

geralds game posterNummer 9: Gerald’s Game

Op nummer negen vinden we volgens mij voor het eerst een Netflix Original film. Een film die ik dus thuis op de bank heb gekeken en niet op het grote witte doek. Gerald’s Game is een verfilming van een Stephen King verhaal. En een goed gestoorde ook. Wat doe je als je in je eentje vastgeketend ligt aan een bed. Dat is het simpele plot maar ik kan je vertellen dat er een hele hoop meer bij komt kijken. Ik vond Gerald’s Game een ongekend spannende en griezelige film. Ik keek hem terwijl het buiten al donker was en ik alleen thuis was, ook dat hielp goed mee. Een mooie negende plaats voor deze Stephen King verfilming. Niet de laatste in mijn lijstje kan ik alvast verklappen.

spliiiit psoterNummer 8: Split

Op nummer acht vinden we Split. De nieuwste film van regisseur M. Night Shyamalan. Split gaat over Kevin, Dennis, Patricia, Hedwig, Barry en nog een paar anderen. Allemaal gespeeld door James McAvoy. Een hele toffe en spannende film over een ontvoering door iemand met een hele rits aan persoonlijkheden. De film was heerlijk gek zoals we gewend zijn van M. Night. Na het sterke The Visit uit 2015 staat M. Night opnieuw in mijn lijstje met Split. De regisseur lijkt helemaal terug. 

dunkrik posterNummer 7: Dunkirk

De nieuwste film van één van mijn favoriete regisseurs Christopher Nolan beloofde behoorlijk anders te worden dan we van hem gewend waren. Nooit eerder waagde meneer Nolan zich aan het oorlogsgenre. Maar met Dunkirk bewijst hij dat hij ook dat uitstekend kan. Dunkirk is een adembenemende oorlogfilm geworden. Ik ben al gek op verhalen uit de tweede wereldoorlog en als ze dan zo heftig tot leven komen op het grote scherm, wauw. Dunkirk blies mij omver. De film laat de werkelijkheid en hopeloosheid van de oorlog ongekend goed zien. Een prachtige film. 

bladerunnerposterNummer 6: Blade Runner 2049

Bij het stukje over Dunkirk gebruikte ik het woord adembenemend. Ik denk dat er voor deze nummer zes ook geen beter woord te vinden is. De film duurt bijna drie uur, maar ik heb de volle tijd met open mond zitten kijken. Wat een vet science fiction spektakel. Ik was ook bij deze serie niet bekend met het origineel dus ik stapte er behoorlijk blind in. Maar wat heb ik genoten. Wederom ook weer een regisseur, dit keer Denis Villeneuve, die laat zien tot de beste van onze tijd te horen. 

get out posterNummer 5: Get Out

Op nummer vijf vinden we Get Out. Een ijzersterke horrorfilm met een maatschappelijk kritisch randje. De blanke Rose wil haar donkere vriend Chris voorstellen aan haar ouders. Maar al gauw blijkt er veel meer aan de hand te zijn. Heel erg knap hoe moeilijke thema’s als racisme en discriminatie in deze horrorthriller zijn verwerkt, maar nooit opdringerig of iets worden. Get Out is een ijzersterke film met een belangrijke onderliggende boodschap. En ook nog een zeer sterke cast. Een mooie vijfde plek.

stara wars posterNummer 4: Star Wars: The Last Jedi

Had je me van tevoren gevraagd welke film ik op nummer 1 had verwacht, dan had ik zonder ook maar een moment te twijfelen de nieuwe Star Wars genoemd. We vinden hem op nummer vier. Net buiten de top drie dus. Ik heb ongelooflijk genoten van dit nieuwe deel in mijn favoriete saga. Maar er zijn ook wat dingen mis met de film. Die heb ik eerder al uitgebreid besproken in mijn review hier op de site dus lees die gerust terug mocht je dat nog niet gedaan hebben. Desalniettemin is The Last Jedi een fantastische film. Vol met nieuwe en dappere keuzes. Een heerlijk nieuw deel in mijn favoriete film serie.

logan psoterNummer 3: Logan

Daar gaan we. De drie beste films van 2017. Het brons gaat dit jaar naar Logan. Een comicbook verfilming zoals we die nog nooit eerder zagen. Logan is bijna een drama film. Een ijzersterk drama zelfs. Nog nooit zagen we Wolverine op deze manier. Logan is een prachtige zwanenzang geworden voor personages die we jaren hebben gevolgd. Hugh Jackman en Patrick Stewart spelen allebei fantastische rollen. Logan en Star Wars zijn de enige films die ik dit jaar meer dan één keer in de bioscoop ben gaan bekijken. De film heeft mij weggeblazen. Logan laat zien dat er veel meer mogelijk is met de superhelden die we kennen uit de stripboeken. Petje af.

it posterNummer 2: It  

Dan het zilver. Dat gaat dit jaar naar It. Een film die voor mij een bijzondere lading gekregen heeft. Een paar maanden geleden schreef ik daar al een stukje over. Nadat ik het boek uit gelezen had keek ik ontzettend uit naar de film. En hij heeft mij geen seconde teleurgesteld. Wat een heerlijke verfilming van het Stephen King boek. De kids, het hele sfeertje en natuurlijk Pennywise. Alles klopte. De gekke clown gaat er vandoor met een prachtige zilveren plak.

 

coco posterNummer 1: Coco

Een animatiefilm op nummer één. Dat had ik absoluut nooit verwacht. Maar het is toch echt zo dit jaar. Coco heeft mijn hart veroverd. Wat een prachtige film is het geworden. Alleen Disney en Pixar kunnen een onderwerp zo moeilijk als de dood zo mooi gebruiken voor een film. De film raakte mij op zo veel vlakken, vooral in dit voor mij ongekend moeilijke jaar. Nog nooit heb ik zo hard zitten janken bij een animatiefilm. Ja, nog erger dan bij Mufasa in de Lion King. De muziek, de karakters en vooral de animatie, Coco is een feestje voor het oog en gewoon ook ontzettend leuk. Een absolute nummer 1. Het goud van 2017 is voor Coco.


Dat was hem dan weer. Mijn top 10 lijst van het afgelopen jaar. Ik hoop dat je er van genoten hebt ondanks dat mijn lijstje een beetje aan de late kant is. Mocht je zelf nou ook een lijstje gemaakt hebben, laat hem vooral hier ergens of op Facebook achter. Vind ik echt super leuk! Ik ben erg benieuwd!

Rest mij nog maar één ding te zeggen. Laten we hopen dat 2018 weer een hoop mooie films gaat brengen. En voor jullie allemaal, nog de allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar! Laten we er wat moois van maken. Proost.

10 reacties op ‘Mijn top 10 films van 2017!

 1. Mijn lijstje, met als eerste een paar honorable mentions waar ik geen plek voor had: Thor: Ragnarok, Stronger, Guardians of the Galaxy 2, Detroit en Star Wars: The Last Jedi.
  Nu mijn 10 favoriete films van 2017:
  10. Split
  9. It
  8. The Big Sick
  7. Wind River
  6. Gerald’s Game
  5. Logan
  4. Baby Driver
  3. Get Out
  2. Blade Runner 2049
  1. Dunkirk

 2. 2017 was een raar jaar qua film. Voor mij in ieder geval. Als ik naar bovenstaande lijstjes kijk heb ik bijvoorbeeld 6 films niet gezien uit jouw lijstje, en 9 films uit het lijstje van TJ heb ik niet gezien… Met andere woorden, als je Dunkirk, Blade Runner en Baby Driver niet hebt gezien, dan mis je gewoon een aantal toppers die hoogstwaarschijnlijk hoog op mijn lijstje hadden komen te staan. Desalniettemin heb ik genoeg films gezien, alleen vond ik de meeste eigenlijk niet top-10 waardig. Toch heb ik na lang puzzelen een lijstje samen kunnen stellen.

  10. Wonder women
  9. Going in Style
  8. Spider man Homecoming
  7. Jumani: Welcome to the jungle
  6. Thor: Ragnarok

  Nu de top-5. Eigenlijk de lijst met films die ik écht goed vond.

  5. Murder on the orient express.
  4. Logan Lucky
  3. Logan
  2. Star wars: The last Jedi
  1. Coco

 3. Hier is mijn top 10 lijstje
  10. Beauty and the beast
  9. Olaf’s frozen adventure
  8. Cars 3
  7. Lego batman movie
  6. Star wars: The last jedi
  5. Going in style
  4. Logan lucky
  3. Murder on the orient express
  2. Jumanji: Welcome to the jungle
  1. Coco

 4. Mooie lijstjes allemaal!

  Dit is mijn filmlijstje van 2017
  Allereerst wil ik beginnen met de films die het lijstje net niet gehaald hebben, maar die ik het wel waard vind om te vermelden. Simpelweg, omdat ze mij stuk voor stuk op hun eigen manier heel erg vermaakt hebben. In willekeurige volgorde:
  What We Do In The Shadows / The Founder / Gerald’s Game / Murder on the Orient Express / The Lego Batman Movie

  10 (10) : Spider-Man: Homecoming / Thor: Ragnarok
  Twee Marvelpareltjes op 10 in de lijst. Beide erg grappig op hun eigen manier en beide kijken ze heerlijk weg. Vulture door Keaton weer een mooie rol. Toch vet om te zien hoe hij zo’n comeback heeft gemaakt de afgelopen twee jaar.

  9. Wonder Woman
  Vette origin verfilming van een vrouwelijke superheld en dan ook nog eens van DC. Gal speelt ijzersterk en vooral de scenes op het eiland worden heel tof in beeld gebracht (Ook in Justice League overigens)

  8. Beauty and the Beast
  Heel erg genoten van deze “volwassen” versie van dit sprookje. Emma Watson blijft heerlijk om naar te kijken

  7. Logan
  Gruwelijk harde, toffe actie. Mooi afscheid van Jackman’s Wolverine.

  6. Dunkirk
  Hele krachtige, indrukwekkende beelden. De beelden spreken zo voor zich dat er bijna geen dialoog in zit (en nodig is).

  5. It
  Heerlijk neergezet in een jaren 80 sfeer met een goed gecaste losersclub. Mooi dat de focus ligt op het uitvergroten van de angst van kinderen en niet op jumpscares.

  4. Vaiana / Moana
  Deze film heb ik gezien op huwelijksreis samen met Marianne in een klein bioscoopje op Texel. Schitterende animatie en hele aanstekelijke liedjes. Het feit dat het de Nederlandse versie was heeft me niet eens gestoord.

  3. Get Out
  Hele intense film, waar je vanaf begin wilt weten wat er in godsnaam met die Armitage familie aan de hand is. De cast zet de creepy sfeer heel goed neer, waardoor je erg meeleeft met Chris. Die trouwens echt super wordt neergezet door Daniel Kaluuya. Ook Gabriel als Georgina vond ik heel erg sterk spelen.

  2. Star Wars: The Last Jedi
  Heel erg uitgekeken naar het vervolg op Force Awakens en hij was heel erg vet. Anders dan wat we gewend zijn misschien, maar ik heb vooral extreem veel gelachen tijdens deze film. Afgewisseld met hele vette actie was dit gewoon een steengoede Star Wars film. ❤ Porgs

  1. Coco
  Voor mij de film van het jaar. Los van het feit dat hij schitterend gemaakt is en dat het verhaal origineel is, is Coco voor mij vooral de film van het jaar, omdat het verbonden is met voor mij een van de spaarzame hoogtepunten in 2017: mijn reis naar Disney met Marianne en hele goede vrienden. ❤

  ꙳ ❤ ꙳

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s