Year in games! Mijn top 10 games van 2017!

Zo, het jaar zit er zo goed als op en dat betekent dat het tijd is voor de eindejaarslijstjes. 2017 was een ongelooflijk rot jaar voor mij persoonlijk, maar er zijn twee dingen waarmee ik ook dit jaar weer kon ontsnappen. Films en games. Als eerste zijn de videogames aan de beurt.

2017 was voor mij vooral het jaar van de Nintendo Switch. De nieuwe console vanbundle_color_box Nintendo heeft een prominente plek naast mijn Playstation 4 veroverd en is flink vertegenwoordigd in mijn lijst. Ik heb dit jaar meer games gespeeld dan in 2016, maar daar zitten er ook een paar bij die van vorig jaar zijn. Zo wil ik Uncharted 4 even noemen. Ik heb die game pas begin dit jaar helemaal doorgespeeld en wauw, wat een ongekend vet avontuur.

Ook is er nog een hoop wat ik wel had willen spelen maar gewoon nog niet aan toe gekomen ben. Ik ben bijvoorbeeld heel benieuwd naar de nieuwe Assassin’s Creed, Resident Evil 7 en ook Outlast 2 had ik graag willen spelen. Maar hee, daar is altijd nog tijd voor. Maar ze staan dus niet op mijn lijstje. Tijd om door te gaan met wat het wel gehaald heeft dit jaar. Pak er een lekker glas drinken en een oliebol bij. Het is tijd voor de lijst!


Nummer 10: Fortnitefortnite.jpg

Vers binnen op nummer 10, Fortnite. Een game die ik pas twee weken geleden gedownload heb, maar al een hele hoop plezier aan beleefd heb. Fortnite is een battleroyale game waarin 100 spelers in een map gegooid worden en de laatste die nog leeft de winnaar is. Eigenlijk zijn de battleroyale games een beetje het gaming fenomeen van 2017. Fortnite is dan ook niet de enige battleroyale game in mijn lijstje. Fortnite heeft in een zeer korte tijd een plek in mijn top 10 veroverd, en als ik de game langer aan mijn vingers had gehad had ie misschien wel hoger gestaan. Een mooie notering dus voor Fortnite. O ja! De game is ook nog eens gratis! Top toch!

Nummer 9: FIFA 18FIFA18cover

Een zekerheidje. Ook dit jaar weer. Al moet ik toegeven dat ik het alleen speel omdat ik gewoon een enorme voetbalfan ben. Qua game vind ik toch wel dat de volgende FIFA games wat meer verandering toe moeten voegen. Het begint nu elk jaar wel steeds meer en meer als een simpele uitbreiding op het vorige deel te voelen. Met alleen wat nieuwe spelers voor alle elftallen. En dan is de game wat mij betreft geen volle 60 euro waard. Desalniettemin voetbalt de game prima en heb ik er wel weer wat tijd in zitten.

Nummer 8: Star Wars Battlefront IIstarwars-ps4

Het complete internet viel over deze nieuwe game van EA. Het verschrikkelijke lootbox systeem zou pay-to-win zijn en iedereen was compleet over de zeik. Een goeie zaak, want er is inderdaad een hoop mis met de kistjes die je voor echte knaken sterker kunnen maken. Maar, Star Wars Battlefront 2 is verder absoluut geen slechte game. In tegendeel zelfs, ik vind hem awesome. Bomvol met content ademt de game Star Wars. En laat ik nou net niet zoveel moeite hebben met de lootboxes. Ik koop ze gewoon niet. De game staat dus gewoon in mijn lijstje dit jaar. Stukken toffer en groter dan zijn voorganger. Een absolute fix voor mijn Star Wars honger. Een mooie achtste plek.

Nummer 7: Call of Duty: WWIIcall-of-duty-wwii-ps4-box-art2-555x695

Op nummer zeven vinden we een game die ik vrijwel elk jaar (Ghosts, Infinite Warfare) kapot speel. Maar dit jaar was de nieuwe Call of Duty extra spannend. Een terugkeer naar de Tweede Wereldoorlog. Een periode en setting waar ik ontzettend in geïnteresseerd ben. Alles leek op zijn plek te vallen. Maar het is niet de game geworden waar ik op gehoopt had. Er is een hoop mis met WW2. De maps vallen ongelooflijk tegen, de launch was werkelijk verschrikkelijk en er zijn ook nog genoeg technische dingen mis met de game. Ik had het niet verwacht maar ik mis de vrolijkheid en losheid van Black Ops 3. Maar, ook hier een maar, het schiet wel weer ongelooflijk lekker. En waar Call of Duty een notering in mijn lijst mee veroverd is het samen spelen. Onze hele vriendengroep speelt de game en daardoor heb ik het toch flink naar mijn zin met de shooter. Een beetje een haat/liefde dingetje eigenlijk.

Nummer 6: Mario Kart 8 Deluxe250px-MK8_Deluxe_-_Box_NA

Op nummer zes vinden we de eerste heruitgave. Veel mensen vinden het te makkelijk, is het ook wel een beetje. Maar over Mario Kart 8 Deluxe kan ik kort zijn. Het is het perfecte Mario Kart pakket. En doordat de game op de Switch uit kwam is ie overal te spelen. Nog nooit kon je zo vet Mario Karten op het toilet of in de trein. Daarnaast is het gewoon een heel mooi afgewerkte game en heerlijk om samen met je vriendin op de bank te spelen. Verdiend op nummertje zes.

Nummer 5: Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 ReMIXHQ Boxart kingdom hearts

Halverwege de lijst vinden we een remaster met een heerlijk Japanse titel. En weer een heel erg mooi en volgepropt pakket. Kingdom Hearts is sinds deeltje 1 op de Playstation 2 één van mijn favoriete series geworden. En ik kon niet wachten om de games weer te doorlopen. In dit tjokvolle pakket vind je deel 1 en deel 2, plus nog een hele hoop extra deeltjes en content. De games hebben een hele mooie opknapbeurt gekregen en zien er prachtig uit op de Playstation 4. Het is heerlijk om de avonturen die ik zo lang geleden door liep weer te beleven. Een heerlijke smak nostalgie met gewoon hele sterke en leuke games.

Nummer 4: Hearthstone: Kobolds and Catacombskoblds and catacombs

Daar is ie weer. Bijna elk jaar staat Hearthstone in mijn lijstje. Omdat ik maar niet kan stoppen met de card game van Blizzard. Dit jaar speciaal aandacht voor de nieuwste uitbreiding Kobolds and Catacombs, die mij weer volledig in de game heeft weten te zuigen. Er zijn weer een hele smak toffe nieuwe kaarten toegevoegd. Maar wat Kobolds and Catacombs vooral zo tof maakt zijn de nieuwe dungeon runs die je kunt spelen. Een hele toffe nieuwe singleplayer modus waar ik inmiddels al vele uren in heb gestopt. En wederom, helemaal gratis! Hou je van card games, of heb je Hearthstone ooit wel eens geprobeerd maar weer weggelegd? Nu is de tijd om het weer te proberen. Een mooie vierde plek voor de Kobolds.

Nummer 3: Playerunknown’s BattlegroundsPlayerUnknowns-Battlegrounds-font

Dan komen we bij het brons. Ik heb de game al even geteased eerder in de lijst. Maar het brons gaat naar Playerunknown’s Battlegrounds. De tweede Battle Royale achtige game. Het concept is zo simpel. Honderd spelers worden in een map vol loot gegooid. De laatste die nog leeft is de winnaar. Maar de game is zo ontzettend effectief. Elk potje is anders. De spanning van het looten en constant over je schouders kijken of er niet iemand achter je loopt. Het steeds kleiner worden van de map. Nog nooit heb ik zoveel adrenaline gehad tijdens het spelen van een game. Alleen is de game awesome, maar ook de potjes die ik samen speelde met vriend Tom waren fantastisch. Er is technisch nog een hoop mis met de game, maar zelfs met al die bugs en glitches is de game al fantastisch. Ik heb de game zelfs gekocht toen ie nog in early acces was. Iets wat ik normaal nooit doe. Dat zegt genoeg denk ik. Een prachtige derde plek dus, voor Playerunknown’s Battlegrounds.

Nummer 2: Super Mario OdysseySwitch_カードケース概要_150925

Nog nooit waren mijn nummer twee en nummer één zo duidelijk. Het zilver is voor de nieuwste Mario. Super Mario Odyssey is geweldig. Een ongekend avontuur als vanouds. Met prachtige levels en werelden. Vol met geheimen en grapjes. Een kleurrijk, gezellig sfeervol en prachtig avontuur. Odyssey speelt werkelijk fenomenaal. Zoals we gewend zijn van de wereldberoemde loodgieter. Ik ben nog steeds druk bezig alle maantjes te verzamelen. Simpelweg een geweldig goeie game.

Nummer 1: The Legend of Zelda: Breath of the Wildzzelda doos

Zoals ik al zei, de makkelijkste gouden plak die ik ooit heb moeten kiezen. De nieuwe Zelda is net als de nieuwe Mario, fantastisch. Een nagenoeg perfecte game als je het mij vraagt. De prachtige open wereld. Met zo ongekend veel te doen. Zo oneindig veel om te ontdekken. Vol met geheimen, schatten en monsters. Een geweldig mooi verhaal. Heerlijke gameplay. Er is simpelweg niks aan te merken op deze game. Vanaf het moment dat ik de game zag en speelde op de E3 vorig jaar (toch een zeer speciaal momentje voor mij) tot het moment dat de credits voorbij kwamen rollen. Zelda heeft mij weer betoverd. Het goud gaat volkomen terecht en zonder enige twijfel naar The Legend of Zelda: Breath of the Wild.


Dat is hem dan. Het eerste eindejaarslijstje van 2017. Mijn lijstje met films volgt in het nieuwe jaar! Voor nu rest mij iedereen een prachtig en gelukkig nieuwjaar te wensen! En dat 2018 ons maar veel moois mag brengen. Mocht je zelf ook een lijstje hebben bedacht, of iets aan te merken hebben op die van mij? Ik hoor het heel graag! Ben zeer benieuwd! Het kan hieronder in de comments, of bijvoorbeeld op Facebook of iets dergelijks. Ik kijk er naar uit!

11685651-happy-2018

5 reacties op ‘Year in games! Mijn top 10 games van 2017!

 1. Mijn top 10:

  10: PlayerUnknown’s Battlegrounds
  9: Call of Duty: WW II
  8: Mass Effect: Andromeda
  7: Star Wars: Battlegrounds II
  6: Nioh
  5: South Park: The Fractured But Whole
  4: Uncharted: The Lost Legacy
  3: Hellblade: Senua’s Sacrifice
  2: Persona 5
  1: Horizon: Zero Dawn

 2. Een verrassend lijstje! Vooral omdat er een aantal games in staan die ik zelf niet gespeeld heb, of die er bij mij gewoon buiten vallen. Ik heb zelf ook dit jaar de Switch aangeschaft en wat ben ik enorm blij met wat Nintendo dit keer met hun console heeft gedaan. Daarnaast hebben ze erg veel titels zelf uitgebracht, en deze waren stuk voor stuk pareltjes.

  Voordat ik aan mijn top-10 begin wil ik nog een game noemen waar ik veel tijd in heb gestoken: Stardew Valley Switch. Dit is al een oudere game, maar is dit jaar ook in een versie voor de Nintendo Switch verschenen. Ik hou enorm van de stijl en ook de gameplay heeft me uren beziggehouden. Het knappe van deze game is, is dat het door één persoon is gemaakt. Heel bijzonder.

  10: Star Wars Battlefront.
  Een van de games die ik met kerst heb mogen krijgen. Ik heb er pas een paar uurtjes in zitten, maar ik ben tot nu toe erg blij met het resultaat. Als ik deze game eerder had gehad, dan had hij waarschijnlijk van plek geruild met de andere shooter in mijn lijst.

  9: Call of Duty: WWII.
  Na een jaar Call of Duty overgeslagen te hebben, ben ik dit jaar weer in de grootste shooter van het jaar gedoken. Hoewel er de eerste weken niet te spelen was, ben ik toch erg blij met deze game. Het enige nadeel voor mij is, is dat ik Cod alleen maar speel met vrienden, en dat ik er dus nooit in mijn eentje tijd in steek.

  8: Fifa 18.
  Voor mij persoonlijk een van de belangrijkste releases van een jaar. De nieuwe Fifa heeft wat gekke vernieuwingen, maar de aanpassingen in de Carrière, de modus die ik het meeste speel, zorgen ervoor dat ik wekelijks nog een hoop potjes speel.

  7: Mario Kart 8 Deluxe.
  Een remake van de WiiU titel, maar wat is het een geweldige game. Online en offline heb ik hier weer tientallen uren ingestoken.

  6: Assassins Creed Origins.
  De tweede game die ik na kerst in mijn console mocht schuiven. Inmiddels heb ik al een aantal uurtjes kunnen spelen en ben ik zeer tevreden met wat Ubisoft heeft gedaan. Naar mijn mening kan je echt zien dat ze twee jaar over de ontwikkeling hebben gedaan en daar ben ik blij mee. Het oude Egypte spreekt mij enorm aan en daarnaast is het ‘vernieuwde’ vechtsysteem iets waar ik erg blij van wordt.

  5: Pokémon Ultra moon.
  Je mag deze game een reboot noemen van de Pokémongames van afgelopen jaar. Ook kan je het vergelijken met Pokémon Crystal en Emerald. Aangezien de game van vorig jaar mijn nummer 1 was destijds, kan deze game niet achterblijven. De game is beter, er zitten meer Pokémon in en de postgame is erg interessant.

  4: Horizon: Zero Dawn.
  Een van de top titels van PlayStation dit jaar. En ook nog van Nederlandse bodem. Wat een prachtige game is Horizon en wat heb ik genoten van de stijl, de karakters en de wereld. Deze game had veel hoger kunnen eindigen, waren het niet dat in dezelfde week mijn nummer 1 op de deurmat viel en alles wat ik tot dan toe gespeeld heb even omver blies.

  3: Splatoon 2.
  De eerste game heb ik nooit zelf in mijn bezit gehad. Ik weet nog wel dat Kevin deze game in de WiiU tijd heeft aangeschaft en dat ik het erg leuk vond om af en toe een potje te doen. Toen Splatoon 2 uitkwam heb ik ook niet lang getwijfeld en heb ik hem snel gekocht. Wat een geweldige online shooter is Splatoon, de kleuren, de stijl, de maps en het customizen van je karakter hebben mijn tientallen uren beziggehouden.

  2: Super Mario Odyssey.
  De beste Mario tot nu toe. En dat zeg enorm veel, aangezien Mario 64 geen onbekende pixel meer voor mij heeft. Tientallen uren ben ik bezig geweest met het verzamelen van Moons, het verkennen van de werelden en het rondspringen op alles wat beweegt. Deze game heeft me vanaf dag een beetgehouden en zal me pas loslaten zodra ik alle Moons heb verzameld.

  1: The Legend of Zelda: Breath of the wild.
  Na de beste Mario, heeft Nintendo het voor elkaar gekregen. Ze hebben ook in hetzelfde jaar Ocarina of Time van de troon gestoten… De nieuwe Zelda is geweldig! Elke Shrine heeft me geboeid en in elk nieuw gebied keek ik mijn ogen uit. Deze game heeft me meer dan 100 uur gekost om tot het punt te komen dat ik vond dat ik alles wel gezien had. En dat is heel bijzonder. Helaas valt de DLC wat tegen, maar misschien verwachtte ik hier te veel van. Ik kan niet wachten om deze game nog een keer te doorspelen en me weer te laten onderdompelen in de wereld van Breath of the wild.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s