Gaming in 2016! Mijn top 10!

Het jaar zit er bijna op. We zitten in de laatste paar daagjes en dat is een uitgelezen e3-logomoment om te beginnen met een top 10 lijstje. Één van de leukste dingen om te doen als je het aan mij vraagt. Ik trap dit keer af met een lijstje van tien games, die ik het tofst vond om te spelen in 2016.

Toen ik terug ging kijken naar wat er allemaal is uitgekomen viel mij meteen op dat het voor mij persoonlijk maar een karig jaartje is geweest qua games (uitgezonderd van mijn droomtrip naar de E3 natuurlijk!). Als je kijkt naar het aantal nieuwe games dat ik daadwerkelijk dualshock4_2_02_1473280894gespeeld heb ontbreekt er (nog) een hele hoop. Een aantal titels waarvan ik ook zeker weet dat die deze lijst wel hadden gehaald. Bijvoorbeeld Uncharted 4 en de nieuwe Pokémon games Sun en Moon. Maar goed, die games ga ik ongetwijfeld nog spelen! Maar ze staan dus niet in de komende lijst.

Tijd om te beginnen dan maar lijkt me! Ik heb wederom wel weer een klein beetje vals gespeeld door een game van vorig jaar op de lijst te zetten. Maar ach, het is mijn lijstje en ik zet hem er gewoon op! Let’s go!


pokemon_go_logoNummer 10: Pokémon Go

Hij moest er op. Begin deze zomer was daar dan Pokémon Go, een spelletje (al zal ik het zelf eerder een app noemen) voor op je mobiele telefoon waarmee je buiten in de echte wereld op pad kon gaan om Pokémon te vangen. Een droom voor fans die zijn opgegroeid met de serie. En wat was het vet de eerste paar dagen. Toen het inmiddels verwijderde stapjes tracking systeem nog in de game zat vond ik het ontzettend tof om door mijn woonplaats te wandelen op zoek naar de digitale monstertjes. Vooral met een groep vrienden was het heel erg leuk. Helaas zwakte het al snel af na het verwijderen van eerder genoemd trackingsysteem. Maar desalniettemin één van dé momenten van 2016.

rocket-league-logoNummer 9: Rocket League

Dit is mijn cheatgame. Hij is namelijk van vorig jaar. Sterker nog, toen stond ie ook al in mijn top 10. Maar ook dit jaar heb ik de game ontzettend veel gespeeld. Mede door het toevoegen van een bak gratis nieuwe content. Nieuwe arena’s, nieuwe wagens, nieuwe loot en zelfs een nieuwe toffe game mode in de vorm van het knotsgekke Rumble (met extreme powerups). Ik blijf Rocket League maar spelen. Misschien een beetje door gebrek aan beter maar ik vind dat hij gewoon weer een plek verdiend hier.

call-of-duty-modern-warfare-remastered-crew-expendable-gameplaylogoNummer 8: Call of Duty: Modern Warfare Remastered

De nieuwe Call of Duty, Infinite Warfare valt vies tegen dit jaar. Maar als je een paar tientjes extra neer telde kreeg je er een remake van Modern Warfare bij. Ik was zo gek om het te doen. En ik moet zeggen dat het een hele puike remake is. Call of Duty 4, Modern Warfare is de game die mij aan de online multiplayer heeft gekregen, op de Xbox 360 toentertijd. Om hem nu opnieuw weer te spelen in een flink opgepoetst jasje is heerlijk. De multiplayer is nog steeds steengoed en de nieuwe toevoegingen van supply drops met loot vind ik ook heel tof. Nog steeds een heerlijke shooter.

titanfall-2-doosjeNummer 7: Titanfall 2

Nog een shooter. En ook nog niet de laatste. Titanfall 2 doet wat de nieuwe Call of Duty niet kon. Heerlijke multiplayer actie met gigantische robots. Ook het movement systeem vind ik heel erg vet. Titanfall 2 speelt gewoon heerlijk. En de setting ver in de toekomst met over de top wapens en robots kan ik ook wel waarderen. Een solide game met een hele grote bak content en heerlijke gameplay. Knap op nummer zeven.

overwatch-origins-edition-ps4Nummer 6: Overwatch

Als Blizzard een nieuwe IP maakt, doen ze dat meteen geweldig. Overwatch is een shooter, een genre dat voor Blizzard nog onbekend was. Des te knapper van de uitgever om zo’n sterke game neer te zetten. Overwatch werkt met een groot aantal verschillende heroes, ieder met zijn eigen krachten en wapens. In teams moet je samenwerken om je doel te halen. Ongelooflijk knap hoe een nieuwe serie meteen zo herkenbaar en tof kan zijn. Ik heb enorm veel plezier gehad met Overwatch. Vooral met een vaste groep vrienden was het heel erg vet.

fifa 17 doos.jpgNummer 5: Fifa 17

Een zekerheidje ieder jaar. Ook dit jaar weer mijn go-to sportgame. De nieuwe toevoegingen werken goed en maken het voetbal nog weer een stukje realistischer. Ook grafisch oogt de game weer een stukje mooier. Fifa speel ik ieder jaar heel erg veel en dat is met deel 17 niet anders. In het midden van mijn lijstje.

Nummer 4: Planet Coasterplanet_coaster_logo

Als groot fan van Rollercoaster Tycoon uit 1999 en pretparken over het algemeen, is deze game op mijn lijf geschreven. De enorme vrijheid die je hebt in Planet Coaster voor het bouwen en ontwerpen van je droompark, is onvoorstelbaar. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Ik heb dan ook al heel wat uurtjes verloren in het uitbouwen van mijn verschillende pretparken. En ik denk dat dat er ook nog wel een hele hoop meer zullen gaan worden. Planet Coaster is gigantisch verslavend, maar zo leuk. Een mooie vierde plek.

wow_legion_front_of_boxNummer 3: World of Warcraft: Legion

De nieuwe uitbreiding voor World of Warcraft had een flinke opgave voor de boeg. Voorganger Warlords of Draenor viel behoorlijk tegen en Legion moest die smaak gaan wegspoelen. Bij mij is het gelukt. Legion voegt zo ongelooflijk veel nieuwe en toffe content toe dat ik weer een abonnementje heb afgesloten. Het nieuwe continent is vet, de nieuwe Demon Hunter Class is heel tof en zo zijn er nog een hele rits toevoegingen die ik hier niet allemaal zal gaan noemen. Door Legion speel ik weer een hoop World of Warcraft, terecht in de top drie dus.

Nummer 2: Battlefield 1battlefield-1-doos

Ik heb nog heel even getwijfeld tussen mijn nummer twee en mijn nummer één. Maar uiteindelijk is het zilver voor Battlefield 1. Mijn favoriete multiplayershooter van misschien wel de afgelopen paar jaar. De historische setting van de Eerste Wereldoorlog gemixt met de verrukkelijke Battlefield gameplay maken dit een pareltje van een game. Elk potje is weer een avontuur en levert geweldige momenten op. Vooral met een squad vol vrienden is Battlefield genieten geblazen. Een geweldige game.

dark-souls-iii-collectors-edition-box-shot-01-ps4-us-10feb16Nummer 1: Dark Souls 3

Ik denk dat het voor veel mensen geen verassing zal zijn. Maar het goud is wederom voor een game van uitgever From Software. Dark Souls 3 is mijn nummer één game van 2016. Weer een bikkelharde, donkere, maar o zo sfeervolle spelwereld vol gevaren. Maar wat een heerlijk avontuur. De heerlijke gameplay verveeld ook in dit derde deel geen moment. En de bossfights zijn onvergetelijk. Dark Souls 3 is een keiharde en geweldige RPG. Mijn favoriet dit jaar.


Dat waren ze! Mijn top 10 games van 2016. Het was voor mij een wat rustiger jaartje qua titels, maar ik denk dat het toch een mooi lijstje is geworden. Over een paar dagen volgt natuurlijk nog mijn lijstje met films en dan gaan we knallend het nieuwe jaar in!

Ik ben natuurlijk ook weer reuze benieuwd naar jullie lijstjes! Mocht je zin hebben om hem te delen, heel graag! Hieronder in de comments, of op Facebook of iets dergelijks, ik kijk er naar uit! Game on!

2 reacties op ‘Gaming in 2016! Mijn top 10!

 1. Zo, de laatste week van december is aangebroken en dat betekent weer lange berichten op de site. 2016 was een gek gamejaar. Het was voor mij het jaar waarin HD-remakes de boventoon hadden. Een aantal van deze zijn terug te vinden in mijn lijst. Daarnaast wil ik een korte mention doen voor twee games: Pokémon GO, de game die eigenlijk geen game is. De eerste weken, waarin we dagelijks op straat te vinden waren, waren geweldig. Daarna zijn er helaas uitbreidingen, of eigenlijk afbrokkelingen geweest, die ervoor hebben gezorgd dat het met een nachtkaars is uitgegaan.
  Ook wil ik graag Firewatch een mention geven. De game was heel erg bijzonder, maar zo kort… En een zeer bedroevend einde. Ik heb hoop op een prachtig vervolg.
  Nu tijd voor de top 10!

  10. Ratchet & Clank

  Een ouderwetse platformer. Helaas worden er te weinig van dit soort games ontwikkeld. Ik vind het heerlijk om door kleurrijke werelden heen te reizen en om daar vanalles te herkennen. De game heb ik gekocht in de kerstsale en staat daarom onderaan deze lijst. Na wat meer tijd zou dit zomaar hoger uit hebben kunnen vallen.

  9. Overwatch

  Het is jammer dat ik niet goed genoeg was in deze game. Blizzard heeft met deze IP gezorgd voor een geweldige shooter. De karakters, de levels en de content zijn allemaal top. Helaas verloren we te veel potjes en ging voor mij het plezier weg.

  8. World of Warcraft: Legion

  Blizzard heeft met zijn nieuwe World of Warcraft uitbreiding er voor gezorgd dat ik een volle maand heb mogen genieten van Legion. Ik heb een nieuw karakter gemaakt en deze met veel plezier door de wereld van Legion geleid. Helaas spendeer ik te weinig tijd aan de game om de maandelijkse kosten te blijven betalen.

  7. Dark Souls III

  Mijn introductie in de Souls serie. Samen met Kevin ben ik op de dag van release naar Utrecht gereden en heb ik mijzelf Dark Souls III ‘kado’ gedaan. Het was een flinke worsteling, maar uiteindelijk ben ik trots dat ik de volledige game, en alle bosses, heb verslagen. Een geweldige RPG en een mooie middenmoter in de top 10.

  6. Planet Coaster

  Rollercoaster is een icoon binnen de gamewereld. Ik was zeer verheugd dat Planet Coaster, de ‘opvolger’ van dit icoon, een aantal weken geleden te downloaden was. Samen met mijn vriendin hebben we al vele parken gemaakt en zijn we losgegaan met alle challenges. Dit is een game die makkelijk dagen van je tijd op gaan slokken. Een aanrader voor iedereen die van builders houdt.

  5. The Bioschock collection / Skyrim: Special edition

  De top 5 begint met twee games die al op de vorige generatie consoles zijn uitgekomen. Daarnaast zijn het games die, als we toen al lijstjes maakten, zeker in de top drie zouden eindigen. Beide games zijn uitmuntend en behoren top de topgames uit de geschiedenis. Uren en dagen zullen in deze games gaan zitten. Inmiddels ben ik bij Bioshock Infinite beland en ben ik verloren in de wereld van de serie. De Elder Scrolls serie staat buiten kijf. Skyrim kan ik eindelijk tot in de diepste puntjes gaan verkennen. Daarnaast is er op de consoles nu de mogelijkheid om gebruik te maken van mods, iets waar ik zeer benieuwd naar ben.

  4. Fifa 17

  Tot mijn grote verbazing zag ik dat vorig jaar FIFA ontbrak. Dit jaar slaat EA terug en hebben ze een heerlijke footie gemaakt. Als de lijst gebaseerd zou zijn op het aantal uren, dan zou FIFA 17 bovenaan de lijst hebben gestaan.

  3. Battlefield

  Elke keer als we met een squad door de multiplayer razen genieten we met volle teugen. Helaas zeggen we na elk potje het volgende: Wat is de game slecht, maar de gameplay geweldig. En uiteindelijk is dat het belangrijkste. Dit is de game waar ik, online, het meeste plezier mee heb gehad. Ik ben zeer benieuwd naar de DLC en ik hoop nog veel potjes te kunnen spelen.

  2. Uncharted 4: A Thief’s End

  Ik ben verzot op singleplayer games. Nadat ik vorig jaar de Uncharted collectie, die hoog in mijn top 10 stond, had gespeeld kon ik niet wachten op het vierde deel met Nathan Drake. En wat blies deze game mij weg. In een hele korte tijd heb ik deze game twee keer doorlopen en daar komt zeker nog een derde bij. Het verhaal, de muziek, de locaties en alle puzzels zorgen voor mij voor een perfecte game-ervaring.

  1. Pokémon Sun en Moon

  De absolute topper dit jaar was voor mij Pokémon Sun. Vanaf de eerste trailer werd ik door Nintendo op de hoogte gehouden van al het nieuwe in de Alola regio, en nieuw was het. De veranderingen binnen de Pokémongames vielen jaren een beetje tegen. In deze nieuwe game zijn er eindelijk de verfrissingen waar we zo lang op hebben gewacht. Als ik één van de bovenstaande games moest kiezen om mee te nemen naar een onbewoond eiland, zou het absoluut Pokémon Sun zijn.

 2. 2016 was een mooi jaar voor games. In tegenstelling tot vorig jaar heb ik dit jaar te veel games gespeeld en kan ik ze lang niet allemaal op mijn lijstje knallen. En sommige games heb ik helemaal niet gespeeld, om wat voor redenen dan ook. Bijvoorbeeld de nieuwe Call of Duty: Advanced Halo Titanfall Warfare 7. Door naar de lijst.

  10. Dark Souls III

  Ik houd van RPG’s en hoewel ik me behoorlijk geërgerd heb aan deze game was het uiteindelijk zeker de moeite waard. Ik zou de game echter niet zo snel nog een keer doorspelen, er zaten een aantal stukken in de game die te irritant waren om nog een keer te moeten doen. Toch een lekkere game met een heerlijke atmosfeer.

  9. Ratchet & Clank

  Een remake van de originele Ratchet & Clank games die ik altijd met veel plezier op de Playstation 2 speelde. Ook deze game is weer een lekkere platformer geworden met een gezonde dosis humor en actie. En de games hebben altijd van die originele, over-the-top wapens. Lekkere game om casual te spelen.

  8. Final Fantasy XV

  Stiekem had ik gehoopt dat deze game hoger zou eindigen in mijn top 10. Het doet veel goed waaronder de combat en de worldbuilding. Maar zeker naarmate het einde dichterbij komt wordt de game steeds minder open-world, iets waar de game mee adverteerde. Uiteindelijk heb ik me nog steeds uitstekend vermaakt met deze game.

  7. Rise of the Tomb Raider

  Helemaal aan het begin van het jaar kwam deze game uit op de PC en heb ik hem gelijk maar binnengehaald. De eerste game uit de nieuwe serie van Tomb Raider was tof maar deze game doet er nog een schepje bovenop. Meer actie, meer puzzels en meer Tomb raiding. Jammer dat de karakters, met uitzondering van Lara Croft, niet zo interessant zijn.

  6. Overwatch

  De eerste nieuwe Blizzard franchise in meer dan 10 jaar. En ze hebben er weer iets bijzonders van gemaakt. De game is alleen multiplayer en online wat misschien wat tegenvallend lijkt voor een game van 60 euro. Toch heb ik meer dan 120 uur in de game gestoken zonder dat hij begon te vervelen. De vele kleurrijke karakters en manieren van spelen houden het leuk.

  5. Titanfall 2

  Nog een multiplayer game. Maar in tegenstelling tot Titanfall 1 en Overwatch bezit Titanfall 2 wel een singleplayer. Deze is niet heel uitgebreid maar is zeker een fijne toevoeging. Uiteindelijk draait het allemaal om de multiplayer en die is weer heerlijk. De gameplay is snel en scherp maar het niveau voelt nooit al te hoog. Daarom is het altijd lekker om een paar potjes Titanfall 2 te spelen. Plus een dikke Titan uit de lucht laten donderen wordt nooit saai.

  4. Battlefield 1

  Multiplayer game nummer 3 achter elkaar. Het was een mooi jaar voor multiplayer FPS games. Het spelen van een Battlefield game blijft toch altijd iets bijzonders. Er gebeurt zoveel tegelijk. De game kan ook ontzettend waardeloos zijn als er niks lukt. Maar als het dan lukt, die ene fabelachtig actie, dat gevoel kunnen maar weinig games evenaren.

  3. Planet Coaster

  De spirituele opvolger van de Rollercoaster Tycoon games, mijn favoriete games van vroeger. Iedereen bij mij thuis speelde deze serie. Ditmaal is het instapniveau wat hoger maar is er zoveel meer mogelijk. Je kunt letterlijk doen wat wilt in je eigen pretpark. Fantastisch om weer terug te zijn met deze game!

  2. The Witcher III: Blood & Wine

  Technisch gezien is dit geen volledige game. Desondanks kostte het uitspelen van deze DLC mij meer dan 30 uur. En dan is er nog genoeg te zien en te doen in de wereld. The Witcher III is één van mijn favoriete games ooit en Blood & Wine zet dat torenhoge niveau van de originele game gewoon voort. Heerlijk om weer los te mogen met Gerald in een nieuwe omgeving met nieuwe avonturen.

  1. Uncharted: A Thief’s End

  De nummer 1 is eigenlijk nooit in gevaar geweest. Op het moment dat ik de game eindelijk mocht spelen wist ik al dat dit mijn nummer 1 zou worden. Uncharted 4 is veruit de mooiste game die er is op de Playstation 4. Ook heeft Naughty Dog weer nieuwe dingen toegevoegd aan het arsenaal van Nathan en voelt de besturing beter dan ooit. Het is een waardig einde van het verhaal van Nathan Drake. Ik zal ze gaan missen, de avonturen van Nate, Sully en Elena.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s