halloween-posterHet is geen geheim dat ik een groot fan ben van horrorfilms. Het is één van mijn favoriete genres. En op 31 oktober, de dag van Halloween, leek het mij leuk om eens even over één van mijn favoriete films te praten. De originele Halloween uit 1978, van regisseur John Carpenter is tot op de dag van vandaag een icoon. De film heeft het genre verandert. Maar wat maakt de film zo tijdloos? Ik zal hem eens even in de spotlight zetten. 

Halloween heeft een ongelooflijk simpel plot. Een gestoord jongetje vermoord zijn zus, en keert jaren later terug als een gemaskerde psycho om zijn oude buurt te terroriseren. Geen diepzinnig en moeilijk verhaal dus. Maar een doodsimpel plot met een iconische killer. Michael Myers is uitgegroeid tot een grootheid in het horrorgenre. Iedereen herkent het hagelwitte masker (leuk feitje: dat masker is eigenlijk een William Shatner Captain Kirk masker, wit gesprayd. Het kostte ongeveer twee dollar.) en de boiler suit. En natuurlijk zijn mes, waarmee hij nietsvermoedende tieners een kopje kleiner maakt.

De kracht van Halloween ligt dus niet in het verhaal, maar komt vooral door de regie van meneer Carpenter. De film zit boordevol ijzersterke shots, waarbij je slechts een glimp opvangt van Michael. Dan staat hij opeens aan de overkant van de straat naar hoofdrolspeelster Laurie Strode (gespeeld door Jamie Lee Curtis) te staren. Of zie je het hagelwitte masker tussen een stel lakens buiten aan de waslijn verschijnen. Carpenter laat hem vaak vaag zien op de achtergrond. Hierdoor ontstaat er een enorme hoeveelheid suspense. En die suspense geeft de film een gigantische lading sfeer. Des te minder we van Michael zien, hoe enger hij is. behind-you

Halloween had een mager budget van ongeveer 300.000 dollar. Des te belangrijker was het voor Carpenter en de rest van de crew om creatief om te gaan met dat geld. En mede daardoor zijn de simpele scene’s zo ontzettend effectief. Door slim camerawerk en een ongelooflijk sterke soundtrack is de film tot op de dag van vandaag spannend. De soundtrack, die ook bedacht en geschreven is door John Carpenter, is net als veel van de film ontzettend simpel. Maar daardoor zo ontzettend herkenbaar. De paar dreigende tonen zullen bij heel veel mensen bekend klinken. En het verhoogd de sfeer ontzettend.

De film heeft alleen in Amerika al zo’n 47 miljoen dollar opgebracht. Zet dat tegenover het minimale budget en je begrijpt dat het een ongekend succes is geworden. Het heeft een heel nieuw subgenre tot leven gewekt. Vele films hebben na het succes van Halloween de formule van een gestoorde killer die tieners afslacht overgenomen. Maar geen zal zo iconisch zijn als het origineel. Elk jaar zet ik hem eind oktober weer aan. En elk jaar vermaak ik mij enorm met deze klassieker. Zelfs als je niet van horrorfilms houdt, moet je Halloween een keertje gezien hebben. Al is het alleen al voor de briljante regie van John Carpenter. Halloween is een icoon.

daar-staat-ie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s