10 cloverfield lane posterEens in de zoveel tijd duikt er plotseling een film op, waarvan niemand nog wist dat hij er überhaupt aan zat te komen. 10 Cloverfield Lane is hier een prachtig voorbeeld van. Amper twee maanden geleden zagen we pas een eerste trailer. En nu draait de film al in de bioscopen. Producent J.J. Abrams houdt er bovendien van om zijn films zo geheimzinnig mogelijk te houden. En ook bij deze film weten we uit de trailers vrijwel niets. De titel lijkt te wijzen op een vervolg op de found footage film Cloverfield uit 2008, maar deze eerste film van regisseur Dan Trachtenberg is compleet andere koek.

De film gaat over Michelle (gespeeld door Mary Elizabeth Winstead), die na een auto ongeluk vastgebonden wakker wordt in een afgesloten kamer. Al gauw blijkt dat de kamer van een man genaamd Howard (een briljante John Goodman) is. Hij beweert dat de wereld boven de grond vergaan is en dat hij Michelle gered heeft. Maar spreekt hij de waarheid? Wat is er werkelijk aan de hand? Eigenlijk was er verder vrijwel niks bekend over het verhaal. Ook uit de trailer werd niet veel meer duidelijk. En dat is ook alles wat ik verder zal verklappen. Het is voor deze film ontzettend belangrijk dat je er volledig blanco in gaat. De film is ongelooflijk gevoelig voor spoilers.

Dat is gelijk het allersterkste punt van 10 Cloverfield Lane. Het mysterie en de suspense die zich op het scherm steeds verder uitvouwen. Continu vraag je je af wat er precies aan de hand is. Wie spreekt de waarheid, wat is er nu echt gebeurd? Dat maakt 10 Cloverfield Lane een heerlijke film. Tot de laatste minuut blijft de film bloedstollend spannend. Ik vond het oprecht jammer dat de film na een uur en drie kwartier voorbij was. Ik wilde eigenlijk alleen maar meer.

michelle

Ook de cast is ijzersterk. De vrouwelijke hoofdpersoon Michelle is een absolute badass. Te vaak zien we toch dat personages domme keuzes maken, stomme beslissingen nemen. Maar Michelle is awesome. Ze is vindingrijk, slim en handig en je leeft echt met haar mee. Ook de rol van John Goodman’s personage Howard is geweldig. Zelden heb ik zoveel suspense en onderhuidse spanning bij een personage gevoelt. Ontzettend sterke casting en heerlijk om naar te kijken.

De film speelt zich wel degelijk af in het zelfde universum als de found footage flick Cloverfield waar ik het eerder over had, maar is dus echt een totaal andere film. Waar Cloverfield een grootschalige monsterfilm was, is 10 Cloverfield Lane een met suspense overladen kleinschalige thriller geworden. Verwacht dus geen epische grote monsterfilm. Maar een ontzettend spannende suspense film. Een beetje misleidend is dat helaas wel, en de film heeft dan ook geen al te groot openingsweekend gedraaid hier in Nederland. Zonde!

Veel vaker zouden films zo geheim en mysterieus moeten zijn als 10 Cloverfield Lane. Maar al te vaak geven studio’s compleet hun films weg in de vele trailers die ze naar buiten brengen ver voor de release van een film. 10 Cloverfield Lane laat zien dat het geweldig is om zonder ook maar iets van een film te weten naar de bioscoop te gaan. Het maakt het kijken zo veel spannender. En als het dan ook nog is een hele goede film is, zoals met deze, kan ik hem alleen maar aanraden. Ga naar de bioscoop en check deze film, het is een tijd geleden dat ik zo op het puntje van mijn stoel heb gezeten. Heerlijk.

watf gebeurd er

Een reactie op “10 Cloverfield Lane Review (zonder spoilers!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s