Filmjaar 2015! Terugblik & mijn persoonlijke top 10!

2015 filmsDe eerste dag van 2016 is inmiddels aangebroken. Er is natuurlijk geen beter moment om het eens even te gaan hebben over 2015 als filmjaar. Na gister mijn persoonlijke videogame top 10 te hebben gedeeld is het nu tijd voor de ultieme lijst voor films.

 

Filmjaar 2015

Wat heb ik ontzettend genoten van 2015 als het op films aankwam. Zo ongelooflijk veel toffe films en ook nog is met een uitstekend tempo. Bijna elke maand kwam er wel een nieuwe knaller uit, en zo hebben we het hele jaar eigenlijk mooie films kunnen zien.

2000px-Star_Wars_LogoMarvel blijft maar toffe films uitbrengen (al vond ik de nieuwe Avengers toch wat tegenvallen) en natuurlijk was 2015 HET jaar van Star Wars. De geliefde Science Fiction franchise maakte zijn langverwachte terugkeer onder de hoede van Disney en regisseur J.J. Abrams, en hoe. Maar goed, laten we niet op de zaken vooruit lopen. Uiteindelijk heb ik dit jaar wel ietsje minder films gezien als vorig jaar. Zo zullen er ook weer een aantal films zijn uitgekomen die ik niet heb kunnen zien, maar die wel in de lijst hadden kunnen komen (The Gift & Inside Out zijn twee goede voorbeelden). Al met al was het een prachtig jaar op het witte doek. Tijd om af te trappen met de lijst der lijsten! Mijn persoonlijke top 10 beste films van 2015! Let’s do this!


 

er-ist-wieder-da-posterNummer 10: Er ist wieder da. Een hele verrassende binnenkomer op nummertje tien. Er ist wieder da is een Duitse komedie die kijkt wat er zal gebeuren als Adolf Hitler wakker zou worden in onze eigen tijd. Het gegeven zelf zorgt natuurlijk voor een aantal hilarische momenten, maar de film is veel meer dan dat. Er zit een hele sterke boodschap in en geeft ook een kritische blik op onze maatschappij. Een hele verrassende en sterke film.

 


 

krampus posterNummer 9: Krampus. Op nummer negen staat de kersthorror Krampus. In mijn recensie ben ik al dieper op de film ingegaan dus dat zal ik hier achter wegen laten. Krampus is een film die op mijn lijf geschreven is. Ik heb ongelooflijk genoten en gelachen om de film. Een absolute cultclassic die ik mezelf nog vaak in december zie aan zetten. Wat een heerlijk gekke film.

 

 


 

ant man posterNummer 8: Ant-Man. Marvel’s kleinste held maakte op mij grote indruk. De film, die zo veel kleinschaliger aanvoelt dan alle andere superhelden films van Marvel vond ik daardoor juist ontzettend tof. Ook Paul Rudd’s speelde sterk en de film zat bomvol humor. Voor mij de tofste Marvel film van dit jaar.

 

 

 


 

kingsman posterNummer 7: Kingsman: The Secret Service. 2015 was ook wel het jaar van de spionnenfilms. Er kwamen er een hele rits uit, maar Kingsman was mijn absolute favoriet. Compleet over de top actie en heerlijke rollen van onder andere Colin FirthSamuel L. Jackson en Taron Egerton. Ook deze film barstte van de Engelse humor en spektakel. Vooral de kerkscene en de ontploffende hoofden waren onvergetelijk. Genieten. 

 


 

ex machinaNummer 6: Ex Machina. Science-Fiction was misschien wel het genre van 2015. Al is het nog maar de vraag hoe lang het plot van Ex Machina fictie blijft. De film gaat over robot Ava (ijzersterk neergezet door de wonderschone Alicia Vikander) en over kunstmatige intelligentie. Wat als je verliefd wordt op een robot? Kan een robot verliefd worden op een mens? Allerlei moeilijke vragen die aan bod komen in deze grimmige, maar ijzersterke film. Ook de setting, in een ontzettend toffe villa midden in een donker bos was fantastisch. Een absoluut pareltje.


 

it follows ¨posterNummer 5: It Follows. De beste horrorfilm van 2015. En één van de beste horrorfilms van de afgelopen jaren. Als groot fan van het horrorgenre en vooral ook van de horrorfilms uit de jaren 80 was dit genieten geblazen. It Follows probeert met sfeer en muziek een beetje die vibe terug te brengen. En dat werkt steengoed. Geen jumpscares of rare monsters of wat dan ook. Maar iemand die altijd en overal naar je kijkt en op je af komt lopen. Dat is de boosdoener in deze film. Het levert een ontzettend onderhuids griezelgevoel op. Gemixt met de geniale soundtrack en mooie beelden en sfeer in de film maken It Follows een terechte nummer vijf.


 

sicario posterNummer 4: Sicario. Een bloedstollende thriller over de oorlog tegen de drugskartels bij de Mexicaanse grens. Sicario is een werkelijk fenomenaal geschoten film. Met prachtige cameravoering en beelden en ook een ijzersterk spelende cast. De gehele film heb ik op het puntje van mijn stoel gezeten. Ik begin steeds meer fan te worden van regisseur Denis Villeneuve. Petje af. Een mooie vierde plek. 

 


 

mad max poster goeieNummer 3: Mad Max: Fury Road. Ik heb ongelooflijk zitten twijfelen tussen mijn nummer twee en mijn nummer drie. Maar uiteindelijk gaat het brons naar Mad Max. Een ongekend spektakel waarvoor ik drie keer naar de bioscoop ben gegaan. Één van de allerbeste actiefilms van de afgelopen tien jaar. Zonder twijfel. Mad Max is een achtbaanrit van twee uur waarna je minimaal een half uur moet bijkomen. Maar wat een ontzettend vette film. Witness me!

 


 

martian posterNummer 2: The Martian. Wederom een Science Fiction film. En veel van jullie kunnen ook al raden wat voor een film er op de gouden plek zal staan. The Martian was een genot om naar te kijken. Ik heb vooral genoten van de manier waarop een ontzettend zwaar en treurig verhaal, het in je eentje stranden op Mars, juist een ongelooflijk positieve en leuke film heeft opgeleverd. Ook zag de film er prachtig uit. Regisseur Ridley Scott blijft één van mijn favoriete regisseurs en hij bewijst met deze film dat hij het absoluut nog niet verleerd is. Ook Matt Damon’s rol was ijzersterk. Ik heb ontzettend genoten van The Martian, meer nog dan ik van tevoren had verwacht. Daarmee heeft de film voor mij het zilver weten te veroveren.


 

SW posterNummer 1: Star Wars: The Force Awakens. Voor vele een inkoppertje denk ik. Maar wauw. Wauw, wauw, wauw. Op de dag van de première, in een volle iMax zaal, met 500 andere Star Wars fans na tien jaar weer een nieuwe film in de saga bekijken. Ik denk dat het voor mij de tofste bioscoop ervaring ooit was. Wat een ontzettend tof avontuur is deel zeven geworden. Het was aan J.J. Abrams om deze ongekend moeilijk taak te vervullen en het is hem met vlag en wimpel gelukt. De nieuwe cast, de terugkeer van de oudjes, het verhaal, de muziek. Als Star Wars fan kon ik er simpelweg niet omheen. The Force Awakens is voor mij de absolute en onbetwiste nummer 1 van dit jaar. Ik had torenhoge verwachtingen van de film en eigenlijk zijn ze vrijwel allemaal waargemaakt. Wat een prestatie. Star Wars is back!


Dat was hem dan! Mijn top 10 films van 2015. Het was een prachtig jaar. Nu staat 2016 voor de deur, met ook alweer genoeg moois in het verschiet. Zo staan er een aantal videogame films op het programma waar ik heel erg benieuwd naar ben. Op naar weer een mooi filmjaar dus!

Hebben jullie ook een top 10 beste films? Ik ben zeer benieuwd naar jullie lijstjes! Dus mocht je er zin in hebben, laat hem hier even achter! Voor de rest wens ik iedereen nogmaals een ontzettend mooi en gezond 2016! May the Force be with you all!

latest-happy-new-year-2016-photos

11 reacties op ‘Filmjaar 2015! Terugblik & mijn persoonlijke top 10!

 1. Ik heb weer gigantisch veel films gekeken dit jaar en het was ook niet simpel om een perfecte top 10 samen te stellen. Maar als ik het zo eens door kijk ben ik toch wel tevreden. Ik wil graag beginnen met wat mentions. Allereerst het eerste uur van de film FOCUS. Het eerste deel van de film zit vol vette scenes, maar helaas houdt dit niet de hele film stand. Hierdoor was FOCUS helaas niet goed genoeg voor mijn top 10. Ook VACATION wil ik nog even noemen. Ik ben fan van Ed Helms en vond hem weer heel erg grappig in deze ‘reboot’ van de serie.

  10. SPY
  Ik ben een redelijke liefhebber van comedy’s. Daarom vind ik dat er altijd een comedy in mijn top 10 moet staan. Met SPY heb ik mij uitstekend vermaakt in de bioscoop. Vooral het acteerwerk van Jason Statham is mij erg bijgebleven en wil de film daarom zeker ook nog een keer zien.

  9. BRIDGE OF SPIES
  Een echte film-film zoals mijn vader zou zeggen. Ijzersterk verhaal, maar een knappe acteerprestatie van Tom Hanks. Ook Mark Rylance, die de Russische spion speelt, vond ik erg goed. Heerlijke film met een intrigerend onderwerp.

  8. JURASSIC WORLD
  Niet zo goed als het origineel, maar keek wel weer heerlijk weg. Vooral een plek in mijn top 10 gekregen vanwege de dino’s. Erg vet.

  7. SPECTRE
  Veel mensen vinden de laatste James Bond niet zo goed, maar ik heb mij er echter prima mee vermaakt. Vond hem stiekem zelfs wat leuker dan Skyfall. Ik vind dat je 007 films als eigen genre moet zien, en als je het zo bekijkt, is SPECTRE een goede film.

  6. KINGSMAN: THE SECRET SERVICE
  Wat een geweldige film was dit. Verschrikkelijke over de top actie en een briljante rol van Samuel L. Jackson. Ook de laatste scene is er eentje die je altijd blijft herinneren.

  5. THE MARTIAN
  Een prachtige film om de top 5 mee te beginnen. The Martian was in alle opzichten een verassing voor mij. Ik ging zitten met de gedachte dat ik naar een nieuwe Interstellar ging kijken. Dit sprak mij eigenlijk meer aan. Zelf Matt Damon, die ik normaal liever niet zie, vond ik erg goed. Wat een claustrofobisch verhaal…

  4. INSIDE OUT
  Verreweg de beste animatiefilm van het jaar. Het verhaal, de karakters, alles was aan deze film perfect uitgewerkt. Vooral ook voor volwassenen een geweldige film.

  3. SICARIO
  De eerste film die we in de nieuwe Cinemec hebben gezien. En wat voor een! Continue suspense met een geweldige Benicio Del Toro. De scene met de auto’s is misschien wel de beste die ik dit jaar heb gezien. Qua beeld en spanning.

  2. MAD MAX: FURY ROAD
  Stiekem de beste film van het jaar. Alles in deze film was geweldig. Van het acteren tot de actie. Van de muziek tot de locaties. De twee uur durende achtbaan heb ik twee keer in de bioscoop gezien en ik kwam beide keren met een gigantische hardslag naar buiten. Wat een ervaring.

  1. STAR WARS EPISODE VII: THE FORCE AWAKENS
  Twee woorden: STAR WARS!!! Inmiddels 2 keer gezien en dat gaan er nog meer worden. Rey ❤

 2. Bij het checken van de films die ik afgelopen jaar gezien heb, kwam ik erachter dat dit er precies 10 uit 2015 zijn geweest! Dit heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat zelfs een film die niet eens in de buurt mag komen van top 10 lijstjes, Hunger Games – Mockingjay part 2, toch een plaatsje krijgt.

  10. Hunger Games – Mockingjay part 2
  Eén van de slechtste eindes van een filmserie ooit. Alles wat ging gebeuren stond al in de krant van gisteren.. Erg voorspelbaar en weinig echte hoogtepunten. Jammer.

  9. Avengers: Age of Ultron
  Ik ben sinds een aantal jaar best een grote fan geworden van de Marvel films, maar vond deze helaas een beetje tegenvallen, vandaar de 9e plek.

  8. Minions
  Een redelijk slap aftreksel van Despicable Me, maar wel gelachen en.. Minions!

  7. Southpaw
  Interessante film over een bokser die zijn leven weer op de rit moet krijgen na een dramatische wending. Wel een beetje voorspelbaar, maar dat had voor mij weinig invloed op de overall feeling.

  6. Mission Inpossible: Rogue Nation
  Actie! Heerlijke wegkijker zoals al zijn voorgangers.

  5. Jurassic World
  Veel actie, veel spektakel, een redelijk goed verhaal en.. Dino’s! Gaaf!

  4. Bridge of Spies
  Mijn meest recente bezoekje aan de bios bracht me naar deze film. Tom Hanks + Steven Spielberg is uiteraard een geweldige combi! Dat bewijzen ze maar weer eens in deze op waarheid gebasseerde film die zich afspeelt in de Koude Oorlog. Een erg boeiend verhaal en goed acteerwerk! Top!

  3. The Martian
  Matt Damon op Mars! Een science fiction verhaal over overleven op een onvruchtbare planeet. Het levert fantastische beelden en toffe twists op.

  2. Ant-Men
  Geen idee wat ik ervan moest verwachten, maar wat een goede en leuke film! Petje af Marvel!

  1. Spectre
  Als groot James Bond liefhebber viel dit deel me weer enorm in de smaak. Een sterk verhaal en heerlijke 007 humor en actie maakt dit de absolute nummer 1 van het afgelopen jaar voor mij!

 3. Het blijft lastig zo’n top 10! Een hele hoop films gezien, ook een hoop niet gezien. De volgorde blijft altijd lastig, maar ik ben toch heel tevreden met mijn lijstje! Wat een vette films weer dit jaar! Let’s begin!

  10. Er ist wieder da!
  Ik had zo niet verwacht dat deze in mijn lijstje zou komen staan, maar het was gewoon een hele grappige film, met daarnaast een hele kritische blik op de maatschappij van nu. Verder vond ik de constante vraag of de reacties echt óf geacteerd waren erg tof/interessant.

  9. Avengers: Age of Ultron
  Haalt het niet bij de eerste Avengers, maar toch. Het blijft op en top bioscoop vermaak met al die Marvelhelden op een groot bioscoopscherm

  8. Krampus
  Hele vette sfeer in deze film! Zag er werkelijk schitterend uit en bevatte de nodige humor! Erg leuke rol ook voor Conchata Ferrell als gekke tante en die gingerbreadkoekjes! xDD

  7. Ex-Machina
  Man, wat een film. Allereerst houd ik erg van Sci-fi en wat een spannende sfeer heerst er in deze film! En de vraag of iets (of iemand dus) een robot blijft wanneer het een bewustzijn lijkt te hebben (of heeft) is gewoon zo ontzettend ingewikkeld. Daarnaast wil ik toch ook Uncanny even noemen hier, ook steengoed en qua thema heel erg vergelijkbaar. Het verhaal is echter iets anders. De sfeer van Ex-Machina vond ik iets meer duister en dat deed me toch net wat meer, vandaar dus Ex-Machina.

  6. Inside out
  Wat een originele animatiefilm! Heel leuk bedacht en het zag er natuurlijk ook weer schitterend uit. Super leuke karakters. Ik ben fan van Sadness!

  5. Imitation game
  Een van de eerste films die ik zag dit jaar! Heel erg toffe film. Aangrijpend verhaal achter WOII, met zware dilemma’s en onverwacht veel humor. Zeer sterke rol voor Benedict Cumberbatch ook.

  4. Ant-Man
  De verrassing van het jaar van Marvel! Vorig jaar was het Guardians en nu deze! Wat een humor weer en totaal andere actie vanwege de schaal van de gevechten. Heel origineel en humoristisch neergezet. Deze film verraste mij compleet.

  3. Mad Max: Fury Road
  ACTIE! ACTIE ACTIE! Wat een knotsgekke rit was deze film en wat zag het er vet uit! Deze film heeft mij echt weggeblazen. Ik kende de Mad Max films niet, maar wat was toffe kennismaking! Verdiende derde plek!

  2. The Martian
  De onbetwiste nummer twee voor mij dit jaar! Heerlijke sci-fi film met veel humor en sterk verhaal, evenals het boek. Hele film lang met een big smile op mijn gezicht gezeten. Ondanks dat het een heel treurig en beangstigend verhaal is: alleen achterblijven op planeet.. oi..oi..

  1. Star Wars: The Force Awakens
  STAR WARS! STAR WARS! STAR WARS! Wat een comeback.’Én wat een ervaring om dit mee te maken in IMAX met een groep vrienden! Actie! Humor! Nostalgie! Vette nieuwe cast! En hoe vet is BB-8?! Ruim twee uur lang genoten (als je het nagenieten niet meerekent). 😉

 4. Beter laat dan nooit. Hier de lijst met mijn favoriete 10 films van 2015. Allereerst een aantal films die tof waren maar het helaas niet hebben gered tot de top 10. The Gift was een interessant en spannende thriller met een einde waar je bang van wordt. Bridge of Spies laat zien dat Spielberg en Tom Hanks hun vak nog niet verleerd zijn. Beasts of No Nation toont de gruwelijke wereld van kindsoldaten op grafische en indrukwekkende wijze. En tenslotte waren Kingsmen, Ant-Man en Mission Impossible 5: Rogue Nation allemaal zeer vermakelijk. Dan is het nu tijd voor mijn favoriete 10 films.

  10. Going Clear: Scientology and the Prison of Belief
  De lijst begint met een documentaire. Zoals de titel aangeeft gaat het over het officieel erkende geloof Scientology, vooral bekend door zijn affiliaties met Tom Cruise. Deze docu laat zien wat het geloof is en hoe bizar Scientology in zijn werk gaat. Ik was verbijsterd en gefascineerd door deze film. Het leek op een sci-fi film maar het bleek allemaal echt te zijn.

  9. What we do in the Shadows
  Een zogenaamde mockumentary over het leven van een stel vampiers die allemaal samen leven in 1 huis. Eén van de leukste comedies die ik in tijden heb gezien. De vampiers moeten allerlei gewone huishoudelijke taken verrichten, bijvoorbeeld de afwas doen. Dit levert extreem hilarische scenario’s op.

  8. Me and Earl and the Dying Girl
  Moeilijke onderwerpen die uitstekend worden behandeld in deze film. Het gaat over het leven van een middelbare scholier met een liefde voor films die een meisje bevriend met kanker. Pittige onderwerpen maar met genoeg humor en realisme behandeld dat het eindproduct zeer de moeite waard is.

  7. It Follows
  Mijn favoriete horrorfilm van dit jaar en misschien wel de beste in een lange tijd. Geen jumpscares maar echte spanning die word opgevoerd gedurende de film. Het einde ontspoorde een beetje naar mijn idee maar de film maakt een hoop goed met zijn atmosfeer en soundtrack. De film gaat over een seksueel overdragelijk ding wat je achtervolgd zodra je het oploopt. Zodra het je bereikt leg je het loodje. Vandaar ‘It Follows’. Deed me veel denken aan Halloween, één van mijn favoriete horrorfilm of all time.

  6. Inside Out
  De beste originele Pixar film in jaren. Wat een geniaal concept om emoties de karakters uit de film te maken. Goed voor kinderen maar ook zeer vermakelijk voor volwassenen. Vermaak, verdriet, angst, boosheid, alles wat je doormaakt terwijl je opgroeit zit erin en word op een hele slimme manier geïnterpreteerd.

  5. The Martian
  Eindelijk weer een goede film van Ridley Scott. Matt Damon is opnieuw achtergelaten in de ruimte, nu op Mars. Hij moet overleven totdat hij gered wordt. Prachtige effecten en een fantastisch screenplay maken deze sci-fi film tot één van de beste van het jaar. Matt Damon levert uitstekend werk en de film is ontzettend grappig, niet iets wat je verwacht als je leest waar de film over gaat.

  4. Sicario
  Na deze film wil je graag 6 keer douchen om alle vuiligheid van je af te spoelen. Donker, gewelddadig en zeer deprimerend maar zo goed. Het volgt een FBI agente die opgenomen word in een eenheid die zich bezig houdt met de beveiliging van grens tussen Mexico en Amerika. Extreem spannende situaties doen zich voort. Een scene terwijl ze in de file staan, met tot de tand gewapende cartel gasten om hen heen, is me erg bijgebleven. Denis Villeneuve maakt alleen maar goede films schijnbaar. Ook uitstekend werk van Emily Blunt, Benicio del Toro en cinematograaf Roger Deakins die ervoor zorgt dat de film er fantastisch uitziet.

  3. Ex Machina
  De film werd al ergens aan het begin van het jaar uitgebracht maar is me zeer bijgebleven. Een programmeur word door een excentrieke uitvinder gevraagd om zijn nieuwste uitvinding te testen: Artificial Intelligence, een robot die voor zichzelf kan nadenken. Geweldig atmosferische film met uitstekende prestaties van de acteurs en de regisseur. Een verhaal over wat ons allemaal menselijk maakt verteld aan de hand van een robot. Heel slim.

  2. Mad Max: Fury Road
  Ik heb getwijfeld of ik deze film niet op nummer 1 moest zetten. Uiteindelijk heb ik mijn hart gevolgd en deze op nummer 2 geplaatst. Maar wat een film. De beste actiefilm in jaren. Echt stuntwerk en echte effecten zorgen dat je wordt meegezogen in de gestoorde wereld van George Miller. Er is geen expositie en het verhaal is simpel wat ervoor zorgt dat de film voor zichzelf spreekt. Uitstekende cinematografie en de film levert een cast vol met toffe karakters, waarvan de meeste vrouwelijk. Tom Hardy is awesome als Mad Max maar Charlize Theron steelt de show als de badass Imperator Furiosa. Wat een rit!

  1. Star Wars: The Force Awakens
  Het is toch gelukt. Star Wars op 1. Misschien niet de beste film van 2015 maar wel mijn favoriete. Ik zou liegen als ik zei dat Star Wars niet mijn favoriete bioscoopervaring van 2015 was. De film oogt awesome en voelt weer als de oude en vertrouwde Star Wars. Alle nieuwe karakters zijn interessant plus John Williams heeft weer een fantastische soundtrack in huis. Ik kan nog uren doorpraten over wat er gebeurd in de film maar dat doe ik lekker niet. Als een Star Wars fan bracht deze film alles wat ik wilde van een nieuw deel. Gelukkig hoeven we niet zo lang te wachten op een volgend deel.

 5. Mijn bescheiden mening 😉

  10. Paddington.
  Een film over het beroemde beertje en ik was ietwat argwanend van te voren, maar het is echt vette film! Goede, vlekkenloze animatie, vernuftige grappen en een ontroerend verhaal. En…om cinema.nl te citeren: ‘kleurrijke decors zoals Wes Anderson’. Paul King did a good job. Daar kan ik geen nee op zeggen. Een aanrader! Zelfs voor de berenhaters onder ons ;)…

  9. Jurassic World.
  Jeugdsentiment. Dino’s en indrukwekkende beelden. Toeleven naar deze film was voor mij al waard dat hij in mijn top 10 kwam. Misschien geen meesterwerk, maar ik heb ademloos gekeken naar de prachtige beelden en weergaloze actie.

  8. Ant-man.
  ik ben niet echt thuis in het Marvel imperium ;), maar vind Ant-man oprecht een hele goede én originele actionherofilm. De humor, de subtiliteit van de actie en acteerprestaties van Paul Rudd. Een pluim voor Peyton Reed!

  7. The Martian.
  Erg indrukwekkend verhaal en mooi om te zien hoe iemand overleeft onder extreme omstandigheden! I loved his greenhouse in the sky ;). Knap acteerwerk van Matt Damon. Vond dat Ridley Scott de film iets had mogen inkorten.

  6. Carol.
  Cate Blanchett speelt onberispelijk in dit melodrama. Filmhuis film over de verboden liefde tussen twee vrouwen in de strenge jaren ’50. De stilistische beelden en mysterieuze sfeer zijn prachtig!

  5. Inside out.
  Geweldige en originele animatiefilm. Voor kinderen misschien soms iets te moeilijk en daarom des te meer geschikt voor volwassenen. Mooi dat emoties zichtbaar worden en het thema van geheugen en herinnering centraal wordt gezet. Grappig met inhoud!

  4. Er ist wieder da.
  Gedurfde film met slapstickachtige momenten. Gelukkig schuwt David Wnendt niet er ook een serieuze film van te maken. Angstaanjagend hoe mensen op de opgestane Hitler reageren. Hij wordt onthaald als een held.. In scene gezet of echt? Knap acteerwerk van Oliver Masucci. Een film die je gezien moet hebben en je aan het denken zet.

  3. Steve Jobs.
  Indrukwekkend portret van Steve Jobs, de Appleman. Moeilijk van karakter, eigenwijs en een ongelofelijke perfectionist. Danny Boyle (Trainspotting) heeft er een origineel drieluik van gemaakt. Jobs is te zien bij de voorbereiding van 3 productlanceringen in 1984, 1988 en 1998. Zijn moeizame verhoudingen met collega’s en dochter staan hierbij centraal. Boeiend en op de huid gefilmd.

  2. Birdman.
  Nieuwste film van één van mijn favoriete regisseurs Alejandro Gonzales Innaritu! Geweldig dat het verhaal wordt verteld alsof het in één lange take is opgenomen. De muziek ondersteunt nerveus de beelden. Thema’s als roem en vergankelijkheid. Knap geacteerd door Michael Keaton en Emma Stone!

  1. Star wars/ Son of Saul.
  Ik kan geen keuze tussen deze films maken…ze zijn ook heel verschillend (understatement ;)). Star Wars omdat ik het eerste uur echt ademloos zat te kijken naar de wijdse beelden en het knap vind hoe je een droid als BB8 echt als een karakter met gevoelens/ emoties kan weergeven. De wereld waar je in terecht komt, zit vol met unieke personages. Son of Saul daar heb ik geen woorden voor. Indrukwekkend debuut van Lászlo Nemes. Dichter bij de harde realiteit van de hel van Auschwitz kan een filmmaker ons bijna niet brengen. Ode aan deze gedurfde film.

 6. Erg genoten van films dit jaar. Wat een boel films uit 2015 die ik nog niet heb gezien en dus nooit meer in dit lijstje kunnen staan! Wat een hoop films uit 2014 die ik in 2015 heb gezien en dus niet in dit lijstje staan! Birdman, Whiplash, What We Do in The Shadows en While We’re Young waren er waarschijnlijk wel in gekomen. In 2016 kijk ik vooral uit naar The Hateful Eight, The Revenant, Hail Ceasar en Star Wars: Rogue One. En nu dan eindelijk, Kevin, mijn top 10:

  10. Spy – Sterke comedy, met geweldige chemie tussen hoofdrolspeelsters Melissa McCarthy en Rose Byrne. Ook de rol van Peter Serafinowicz (een Britse spion, undercover als charmante Italiaan) is geweldig.

  9. Star Wars Episode VII: The Force Awakens – Een goed uitgevoerde Star Wars-sequel. Er was heel veel moois te zien en de actie zag er voor het eerst in 32 jaar weer goed uit. Helaas liet het verhaal wat te wensen over aan originaliteit, maar toch een leuke film. Ik zou er nog uren over kunnen praten, maar dat ga ik hier niet doen.

  8. Prins – Een tienerjongen in Amsterdam-Noord wordt verleid om zich te mengen in het criminele circuit. Surrealistisch, maar de wereld waar het zich in afspeelt is dan weer zo normaal omdat het zich bij wijze van spreken afspeelt in je achtertuin. Heel goed gebruik gemaakt van absurdistische humor. Onbetwist de beste Nederlandstalige film van het jaar.

  7. The Martian – Avontuur dat zich afspeelt op de meest beangstigende plek in het heelal. Matt Damon moet overleven in een klein, verlaten laboratorium op Mars waar zijn voorraden langzaam opraken. En dan is er nog de mooie verhaallijn van de mensen op aarde die met hem proberen te communiceren en zijn terugkeer proberen mogelijk te maken.

  6. Ex-Machina – Deze science fiction-thriller heeft een heel griezelige sfeer, vooral door de locatie waar het zich afspeelt en het feit dat er maar erg weinig mensen in voorkomen. Acteurs doen het geweldig, en dankzij hen ga je robots echt als mensen zien.

  5. Victoria – Een meisje gaat na het stappen in Berlijn met een paar jongens mee en dat zorgt binnen een paar uur voor een wending in haar leven. Spannend en schitterend gemaakt. De hele film is van het begin tot het eind een enkel shot. Nog indrukwekkender dan Birdman. Superrealistisch, en de film gaat daardoor echt onder je huid zitten.

  4. Turist – Absurdistische Zweedse comedy. Een man vlucht tijdens lawinedreiging halsoverkop bij zijn vrouw en twee kinderen weg, en nadat er helemaal geen lawine komt moet hij zich daarvoor verantwoorden. De hoofdpersonen gedragen zich allemaal zo kinderachtig en moeilijk tegenover elkaar, en dat is echt waar de humor door ontstaat. Niet iets dat zomaar op je radar verschijnt, maar wel een schitterende film.

  3. The Lobster – Het is verboden om geen partner te hebben in deze fictieve wereld die erg op de onze lijkt. Men is verplicht naar een hotel te gaan om gematcht te worden, en als dat na 40 dagen niet is gelukt word je veranderd in een dier naar keuze. Een inktzwarte comedy. Wat men allemaal doet om aan een partner te komen is hilarisch. De hoofdpersoon komt in het verhaal echt in de meest treurige situaties terecht. Colin Farell en Rachel Weisz spelen twee ontzettend zielige mensen, en ze doen dit fantastisch.

  2. Bridge of Spies – Wat een kwaliteit zit er in de mensen die deze film hebben geschreven en gemaakt. Tom Hanks speelt advocaat James Donovan uitstekend, en Mark Rylance is een fenomenale acteur in de bijrol van Rudolf Abel. Respect dus ook voor de schrijvers (Coen Brothers) en regisseur Steven Spielberg. Het verhaal is maar klein, in die zin dat het niet de hele Koude Oorlog met alles wat er in die tijd gebeurde omvat, maar wordt zo mooi verteld dat je constant op het puntje van je stoel zit.

  1. Mad Max: Fury Road – Je wordt in een post-apocalyptische wereld geworpen waar je absoluut niks van weet, behalve wat deze film je laat zien. Wat een schitterende film, met een ongelooflijk spannende verhaallijn. Ook al is niets in deze film gelijk aan wat je ooit ergens anders hebt gezien, je leeft volledig mee met de hoofdpersonen. De aandacht voor visuele details is hier heel groot geweest. De regisseur doet helemaal niets aan expositie, en als je Mad Max: Fury Road hebt gezien, weet je dat dat helemaal niet nodig is om een goede film te maken.

 7. In 2015 heb ik niet heel veel films gezien dus vond ik het lastig om er een top 10 van te maken. Maar hier is dan toch mijn lijstje (waar heel veel goede films ontbreken 🙊):

  10. Michiel de Ruyter
  Een film van eigen bodem hoort natuurlijk ook in dit lijstje. Altijd interessant om een film te zien over geschiedenis. Heb me ook goed vermaakt om Frank Lammers in actie te zien.

  9. Cinderella
  Het verhaal dat iedereen wel kent geloof ik. 😋 Ik vond dit een leuke uitvoering en een goed moment om weer een uur of 2 naar Richard Madden te kunnen kijken. 😇

  8. The Man from U.N.C.L.E
  Leuke actiefilm over de CIA en KGB die moeten samenwerken om een criminele organisatie te ontmaskeren. Keek lekker weg.

  7. The Age of Adaline
  Mooi verhaal over een vrouw die niet ouder kan worden na een ongeluk. Ze leidt een vrij eenzaam bestaan tot ze Michiel Huisman tegen het lijf loopt. (Ik geef haar geen ongelijk en andersom trouwens ook niet 😋) Het was niet echt het genre waar ik vaak naar kijk maar ik vond deze film zeer de moeite waard.

  6. Everest
  Ik heb hier echt ademloos naar zitten kijken. Ik ben graag in de bergen, (de Oostenrijkse Alpen) maar een sneeuwstorm op de Mount Everest wil je echt niet, pff.. Ik vond het behoorlijk realistisch gefilmd en kreeg er echt de kriebels van.

  5. Kingsmen: The Secret Service
  Heerlijk om weer eens een spionage film te kijken. Ik houd er wel van vooral als er dan ook nog eens goede acteurs in spelen!

  4. Ant-man
  Ontzettend leuke superhelden film. Hoe cool is het als je door een sleutelgat kan springen?! En leuk gespeeld door Paul Rudd.

  3. Bridge of Spies
  Ik was zo blij om weer eens een film te kijken met Tom Hanks! En wat een goede film! Erg boeiend verhaal. Wat Matti al zei, ook ik zat op het puntje van m’n stoel.

  2. Mad Max: Fury Road
  Dit is denk ik de actiefilm met de meeste on going actie die ik ooit gezien heb, wooow. Heel vet hoe de film is opgenomen. Je moet echt weer even bijkomen als je de bioscoop uit komt. Erg goede cast ook met name Tom Hardy (❤️ 😊) en Nux!

  1. Star Wars: The Force Awakens
  Nou wat een verrassing he jongens. Kon ook niet anders! Wat een geweldige film! Super leuk de combinatie van de oude karakters en de nieuwe! Het begon al bij de zin uit de trailer: ‘ Chewie, we’re home!’ En hoe leuk is BB8, heel knap hoe ze dat hebben gedaan. Wel een beetje jammer dat R2D2 niet zoveel zin in actie had. Ik houd van de robots!

  Ik hoop in 2016 nog veel meer leuke, goede, slechte, grappige, ontroerende, interessante en geweldige films te zien!

  X

 8. In 2015 heb ik niet heel veel films gezien dus vond ik het lastig om er een top 10 van te maken. Maar hier is dan toch mijn lijstje (waar heel veel goede films ontbreken 🙊):

  10. Michiel de Ruyter
  Een film van eigen bodem hoort natuurlijk ook in dit lijstje. Altijd interessant om een film te zien over geschiedenis. Heb me ook goed vermaakt om Frank Lammers in actie te zien.

  9. Cinderella
  Het verhaal dat iedereen wel kent geloof ik. 😋 Ik vond dit een leuke uitvoering en een goed moment om weer een uur of 2 naar Richard Madden te kunnen kijken. 😇

  8. The Man from U.N.C.L.E
  Leuke actiefilm over de CIA en KGB die moeten samenwerken om een criminele organisatie te ontmaskeren. Keek lekker weg.

  7. The Age of Adaline
  Mooi verhaal over een vrouw die niet ouder kan worden na een ongeluk. Ze leidt een vrij eenzaam bestaan tot ze Michiel Huisman tegen het lijf loopt. (Ik geef haar geen ongelijk en andersom trouwens ook niet 😋) Het was niet echt het genre waar ik vaak naar kijk maar ik vond deze film zeer de moeite waard.

  6. Everest
  Ik heb hier echt ademloos naar zitten kijken. Ik ben graag in de bergen, (de Oostenrijkse Alpen) maar een sneeuwstorm op de Mount Everest wil je echt niet, pff.. Ik vond het behoorlijk realistisch gefilmd en kreeg er echt de kriebels van.

  5. Kingsmen: The Secret Service
  Heerlijk om weer eens een spionage film te kijken. Ik houd er wel van vooral als er dan ook nog eens goede acteurs in spelen!

  4. Ant-man
  Ontzettend leuke superhelden film. Hoe cool is het als je door een sleutelgat kan springen?! En leuk gespeeld door Paul Rudd.

  3. Bridge of Spies
  Ik was zo blij om weer eens een film te kijken met Tom Hanks! En wat een goede film! Erg boeiend verhaal. Wat Matti al zei, ook ik zat op het puntje van m’n stoel.

  2. Mad Max: Fury Road
  Dit is denk ik de actiefilm met de meeste on going actie die ik ooit gezien heb, wooow. Heel vet hoe de film is opgenomen. Je moet echt weer even bijkomen als je de bioscoop uit komt. Erg goede cast ook met name Tom Hardy (❤️ 😊) en Nux!

  1. Star Wars: The Force Awakens
  Nou wat een verrassing he jongens. Kon ook niet anders! Wat een geweldige film! Super leuk de combinatie van de oude karakters en de nieuwe! Het begon al bij de zin uit de trailer: ‘ Chewy we’re home!’ En hoe leuk is BB8, heel knap hoe ze dat hebben gedaan. Wel een beetje jammer dat R2D2 niet zoveel zin in actie had. Ik houd van de robots!

  X

 9. Man, man, man. Wat een moeilijk filmjaar voor mij. Ik denk dat ik al lang niet zo weinig films (in de bioscoop, maar ook thuis) heb gezien. Voor mij was het dan ook moeilijker om te bedenken wie er een plekje in de top 10 wel verdiende.

  10. Kingsmen: The Secret Service
  Vermakelijke film, met grappige stukjes. Maar echt weggeblazen was ik niet door deze film.

  9. Ex-Machina.
  Deze film verraste mij juist wel. Ik wist van tevoren niet zo goed waar hij over ging en daardoor ging ik vrijwel neutraal deze film in. Deze film zette mij echt aan het denken en dat hebben niet veel films in dit rijtje gedaan.

  8. Ant-man.
  Voor mij moet er altijd wel een Marvel bij zitten en deze won het voor mij van Age of Ultron, mede vanwege Paul Rudd’s bijdrage.

  7. Sicario.
  Ook weer een film waar ik met weinig verwachtingen in stapte, en die mij blij verraste. Spannende en meeslepende film met Del Torro!

  6. Mad Max: Fury Road.
  Hoewel ik niet zo weggeblazen was als de meeste anderen die deze film hebben gezien, was hij toch wel erg vet!

  5. Big Hero 6.
  Er staat 2 animatiefilms in mijn top 10 en hoewel het kiezen moeilijk was, staat deze toch onderaan. Big Hero 6 bracht best wat emotie in mij los, vooral door de wat onwennige acties van Baymax.

  4. Song of the Sea.
  Niet de meest bekende film, maar echt een heel mooie animatie. Een goede dosis fantasie, mooie muziek en een hartverscheurend verhaal.

  3. The Martian.
  Het duurde even voordat ik hem zag (vorige week) en daarom was denk ik de grootste hype al een beetje geweest. Knap staaltje acteerwerk van Matt en prachtige visual effect, vandaar mijn nummer 3.

  2. The Man From U.N.C.L.E.
  Dit zou sommigen verbazen maar deze film overtrof mijn verwachtingen. De humor, de kostuums, het hele sfeertje (het hielp ook wel dat ik deze film zag in een piepklein theater in Londen); ik vond de film geweldig en kan niet wachten op het vervolg!

  1. Star Wars: The Force Awakens.
  Je kan er niet omheen. Star Wars was gewoon niet te overtreffen dit jaar en elke filmmaker wist het. Wat een geweldige rit aan nostalgie, emotie en supervette nieuwe personages!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s