Het heeft eventjes geduurd, maar hier is dan eindelijk weer eens een review van een nieuwe film die ik bekeken heb. De afgelopen tijd kostte het mij behoorlijk wat moeite om een leuk stukje te bedenken en ook heb ik niet heel erg veel noemenswaardige films bekeken. Laten we het op een writer’s block ”light” houden. Maar dit is er wel weer eentje hoor. Afgelopen week ben ik naar Krampus geweest. Een horrorfilm over kerstmis waar ik enorm naar uit keek. Als dat niet als een heerlijke combinatie klinkt weet ik het ook niet meer.

Krampus is de nieuwe film van regisseur Michael Dougherty, die ook één van mijn favoriete films ooit heeft geregisseerd, namelijk Trick ‘r Treat. Trick ´r Treat en Krampus lijken wat dat betreft ook wel aardig op elkaar. Beide spelen zich af tijdens één van onze welbekende feestdagen, Trick ´r Treat tijdens Halloween en Krampus dus met kerstmis. In beide films speelt de sfeer van de feestdagen een hele grote rol. En die sfeer was ook tijdens Krampus weer de grote ster. Wat een genot om de sneeuw, kerstbomen, belletjes, cadeaus en muziek allemaal samen te zien en horen komen in een griezelverhaal. Dat is waarom ik zo gek ben op beide films van meneer Dougherty.

krampus

Het verhaal van Krampus is gebaseerd op een folklore verhaal uit Oost Europa. Krampus is daar eigenlijk een variant van Zwarte Piet. Terwijl de kerstman cadeaus en vreugde uitdeelt is Krampus zijn tegenhanger en straft hij de stoute kinderen. Als er tijdens het kerstdiner van de familie Engel ruzie ontstaat, verscheurt kleine Max (Emjay Anthony) zijn brief aan de kerstman. Krampus is daar niet zo van gediend en besluit de kerst van de familie tot een hel te maken. Meer zal ik over het verhaal niet vertellen. Ga daar de film voor kijken.

De film is werkelijk een genot om naar te kijken. Alles ziet er prachtig uit. Dougherty werkt vooral met practical effects en dat maakt dat alle wezens en monsters ontzettend origineel en echt aanvoelen. Als langzaam duidelijk wordt dat de familie wordt aangevallen door een soort twisted versie van alles wat met kerst te maken heeft komt de film echt los. Alle verschillende monsters en demonen zijn geweldig om in actie te zien. Zo zit er bijvoorbeeld een geniale scene in met moordlustige gingerbread koekjes. Heerlijk toch.

vingertje

Ook de cast speelt sterk en lijkt het naar hun zin te hebben. Vooral de gemene tante Dorothy (gespeeld door Conchata Ferrell), de op en top Amerikaanse Howard (David Koechner) en de mysterieuze Omi (Krista Stadler) waren erg leuk. Ik heb behoorlijk vaak hardop gelachen tijdens de film. Krampus is dan ook meer een horrorcomedy dan dat het een echte horrorfilm is. De film moet het hebben van een griezelige sfeer en niet van jumpscares. En dat is maar goed ook. 

Krampus is eigenlijk een goed voorbeeld van wat ik zo leuk vindt aan films. Het is gewoon een heerlijke film die je meeneemt naar een andere wereld. Voor anderhalf uur ben je met de familie Engel een gek kerstfeestje aan het vieren. En de film heeft ook nog eens een mooie kerstboodschap. Ik heb ontzettend genoten van Krampus en misschien haalt de film het zelfs wel in mijn top 10 lijstje van het jaar. De film is precies wat ik er van gehoopt had. Mocht je zin hebben om lekker in de kerststemming te komen met een originele film, ga Krampus bekijken in de bioscoop. De film is het meer dan waard.

Een reactie op “Krampus Review (geen spoilers)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s