Jurassic World & Unfriended

Het is inmiddels alweer eventjes geleden dat ik het over films heb gehad en ik moet zeggen dat ik de afgelopen weken niet veel nieuws heb gezien. Wel heb ik een tijdje terug nog twee films bekeken waar ik het nog niet over gehad heb, maar best wat over kwijt kan. De ene houdt al weken de koppositie in de ”box office” vast, de ander is een zeer simpele kleinschalige horrorfilm.


Jurassic Worldjurassic poster

Voordat Jurassic World in de bioscoop ging draaien heb ik samen met mijn vriendin alle oude Jurassic Park films nog eens bekeken. En dat was maar goed ook. De nieuwe Jurassic World zit stampvol met verwijzingen naar de eerste film uit 1993 en is daardoor een soort trip down memory lane, met iets meer toeters en bellen (dan nodig?). Ik zal hier verder niet ingaan op het verhaal en dat soort zaken zoals ik normaal gesproken doe, daarvoor is de film al te lang uit en de meeste mensen weten inmiddels wel dat een attractiepark vol met dino’s niet goed af kan lopen. Maar ik wil wel graag even kwijt wat ik verder van de film vond.

Laat ik beginnen met Chris Pratt als nieuwe hoofdrol speler. Pratt liet in Guardians of the Galaxy al zien dat hij zeer veel talent heeft, en ook in Jurassic World speelt hij een heerlijke rol. Hij speelt Owen, die werkt als een soort Dino trainer, met ongelooflijk veel charisma en is heerlijk om naar te kijken. Ook tegenspeelster Bryce Dallas Howard speelt prima, al is haar rol iets minder interessant. 

Wat ik het tofst vond aan de film was om het park eindelijk in volle glorie en open voor het publiek te zien. In de eerdere Jurassic films was dit nooit het geval en om het dan nu in al zijn pracht te aanschouwen was fantastisch. Er werd veel tijd besteed aan de opbouw, je krijgt veel van het park en zijn attracties te zien voordat het allemaal de soep in loopt. Heel vet gedaan. Ook de dino’s waar het allemaal om draait zagen er mooi uit en de nieuwe Indominus Rex is behoorlijk angstaanjagend. Maar toch overheerst het gevoel dat niks kan tippen aan de practical effects dino’s uit het origineel, zelfs de CGI van tegenwoordig niet.

dino´s trainen

Jurassic World is al met al een zeer vermakelijke zomerfilm geworden, met een flinke dosis nostalgie en spektakel. Maar er is ook een hoop wat tegenvalt aan de film. Ik heb het nog niet eens gehad over een belachelijk stuk van het verhaal waarbij de bad guy’s dino’s als militair wapen in willen zetten, of de rol van de twee kinderen in de film die ook flink tegenvalt. Maar de dino’s en het park maken een hoop goed en zo heb ik toch flink zitten genieten bij Jurassic World, een beetje als een kind in een pretpark.


unfriended posterUnfriended

Unfriended is eigenlijk het tegenovergestelde van Jurassic World. Waar in de Jurassic films een budget van tientallen miljoenen zit, is Unfriended geschoten voor nauwelijks één miljoen. Unfriended is een horrorfilm die draait om de internetgeneratie van tegenwoordig en dan met name het cyberpesten. Laura Barns (gespeeld door Heather Sossaman) drinkt te veel op een feestje en doet wat gekke dingen en een filmpje hiervan beland op het internet. Laura schaamt zich hier zo erg voor dat ze uiteindelijk zelfmoord pleegt. Een jaar later zitten haar oude vrienden met z’n alle in een gesprek op Skype en daar begint de ellende.

Het speciale aan Unfriended is dat de gehele film zich afspeelt op het computerscherm van hoofdrolspeelster Blaire Lilly (gespeeld door Shelley Hennig). We zien haar Skype, Youtube, iMessage en het internet gebruiken, en dat maakte de film voor mij zeer interessant. Door dit concept voelt de film ontzettend realistisch en herkenbaar. Des te sterker kwam het binnen toen het griezelig begon te worden. Het begint onschuldig, en dat vond ik meteen het sterkste van de film. De groep vrienden zit in een gesprek op Skype, zoals ik dat zelf ook vaak zit. Maar er zit een persoon bij die ze niet uit het gesprek kunnen gooien. Hierdoor ging ik ook denken hoe ik zou reageren als er zoiets zou gebeuren, omdat het allemaal zo herkenbaar is. Heel knap gedaan en bedacht.

Langzaam maar zeker komen de vrienden er achter wat er aan de hand is met hun computer en worden al hun geheimen blootgelegd. Af en toe zitten er ook behoorlijk heftige stukjes in, waarbij er keuzes gemaakt moesten worden door de groep en pakt de film je best wel bij de keel. Natuurlijk gaat het zoals in elke horrorfilm uiteindelijk totaal over de top en wordt het aardig bloederig en wel steeds minder geloofwaardig, maar vooral het idee vond ik erg sterk gevonden en uitgewerkt.

unfriended

Ook aan deze film is absoluut niet alles even sterk, de film zit bijvoorbeeld vol met stereotypes, en de acteurs en actrices zijn zelf nou niet bepaald de doelgroep van zulke pesterijen. Dat maakt het toch allemaal iets minder overtuigend. Maar ook bij Unfriended heb ik een leuke avond gehad. Ook al met al een hele vermakelijke en vooral originele film.


Twee films dus, geen hoogvliegers, maar ook absoluut geen troep. Voor Jurassic World zal ik zeker naar de bioscoop gaan, al is het puur voor de nostalgie. Een heerlijke spektakel zomer film, perfect met een glas fris en een grote bak popcorn. Mocht je ook zin hebben in een aparte horrorfilm, check Unfriended. Al zal ik dat wel gewoon lekker thuis op de bank doen, met de gordijnen dicht en de lampen uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s