E3 persconferenties 2015! Top & Flop van de shows!

Kablam! Twee dagen lang livestreams van alle E3 persconferenties zitten er op! En we hebben weer behoorlijk wat toffe dingen gezien. De E3 is elk jaar het grootste feestje op het gebied van games waar alle grote uitgevers en ontwikkelaars hun paradepaardjes laten zien aan het publiek. Dit jaar was dit niet anders. Elk jaar volg ik de E3 op de voet met een groep vrienden en ook dit jaar zaten we tot vroeg in de ochtend de livestreams van Gamekings en IGN te volgen. Met een toernooitje FIFA voor tussendoor waren het weer twee epische dagen/nachten!

Dit keer zal ik niet alle persconferenties af gaan om deze uit te lichten, maar vertel ik jullie wat mij dit jaar is opgevallen aan de E3 conferenties. Een soort lauw en flauw, dope en nope, top en flop lijstje eigenlijk, hoe je het ook wilt noemen. Welke uitgever gaf de tofste show? Welke games zagen er het vetst uit? En wat waren de grootste teleurstellingen? Check hier mijn E3 Top & Flop 2015!

Onze E3 man cave.
Onze E3 man cave.

Top

 • Ubisoft persconferentieUbisoft

Ubisoft weet eigenlijk elk jaar wel een toffe show neer te zetten, maar nadat er afgelopen jaar wel wat dingen zijn mis gegaan bij Ubi was het de vraag wat ze dit jaar zouden laten zien. Met wederom een strakke show, weinig commercieel gezwets, een dosis zelfspot en veel games liet Ubisoft zien nog steeds te weten hoe ze de beste persconferenties moeten geven. Veel van de games die we zagen werden ook live gespeeld en er waren een stuk minder CGI filmpjes dan bij de andere uitgevers en ontwikkelaars. Met games als The Division, Rainbow Six Siege en de nieuwe Assassin’s Creed Syndicate, maar ook nieuw aangekondigde titels als For Honor (een soort ridder fighting game waar ik echt heel erg vrolijk van werd) en een nieuwe Ghost Recon heeft Ubisoft weer een ijzersterke lineup laten zien. Een hele toffe show met als enige uitglijder een knetter valse Jason Derulo, maar dit was dan ook wel weer leuk.

2885562-forhonor-revealtriler_e32015_20150615

 • Sony persconferentie

Voordat de E3 begon was het nog maar de vraag of Sony wel genoeg had om te laten zien dit jaar. Veel games zijn uitgesteld en de lineup van Sony zag er gewoon niet best uit. Maar de Japanse grootmacht heeft het heel erg slim gedaan. Ze hadden een toffe persconferentie met heel veel verrassende aankondigingen. De vraag blijft wanneer de games die we gezien hebben uit gaan komen, maar er werd in ieder geval veel geshowd waar ik behoorlijk enthousiast van werd. Zo zagen we uit het niets een heuse remake van het befaamde zevende deel in de Final Fantasy reeks die naar de Playstation 4 gaat komen en werd ook na 8 jaar in ontwikkeling te zijn geweest The Last Guardian getoond. Ook de nieuwe game van Nederlandse ontwikkelaar Guerrilla Games, Horizon: Zero Dawn zag er fenomenaal uit. Toch een toffe show van Sony dus!

 • Star Wars Battlefrontbattlefrontcover_nynv

Al sinds de aankondiging van de nieuwe Battlefront game wil ik hem spelen. Ik kan niet wachten tot ik de game in november in mijn console schuif en met mijn vrienden kan gaan vechten in a galaxy far, far away. En nu zagen we voor het eerst gameplay. Ik werd er een beetje stil van hoe ongekend mooi de game er uit ziet. Wat een ongekend toffe game lijkt dit te gaan worden. En met de hype die mede door de nieuwe film ontstaan is lijkt het najaar volledig in het teken van Star Wars te gaan staan. Heerlijk.

 • Kingdom Hearts 3

Nog een game die ik niet had verwacht te zien dit jaar. Kingdom Hearts 3 werd getoond op de verder wat matige persconferentie van Square Enix. Kingdom Hearts is een van mijn favoriete game series en de nieuwe trailer die we te zien kregen zag er geweldig mooi uit. Helaas geen echte gameplay die live gespeeld werd. Maar meer dan genoeg voor een plaatsje hier in de top van de show.

SORA

 • De terugkeer van Rare en de Hololens

De persconferentie van Microsoft was een prima show, geen hoogvlieger maar ook zeker niet slecht. Wat er voor mij bovenuit sprong was de aankondiging die gedaan werd door Rare, één van de ontwikkelaars waar ik mee ben opgegroeid. Rare keert terug naar Microsoft en de Xbox One met een collectie van dertig van hun oude games en een volledig nieuwe game genaamd Sea of Thieves (een soort open-world piraten game). Ook de Hololens (Microsoft’s take op het hele virtual reality gebeuren. Een soort bril die je opzet waardoor je games overal op geprojecteerd kunnen worden.) zag er fenomenaal uit en voelde echt aan als de toekomst. Voor mijn portemonnee past dit beter in het flop rijtje, want nu wil ik een Xbox One. Knap gedaan Microsoft.

RareWare

 • E3 coverage Gamekings 

Ook nog even een vermelding voor de gasten van Gamekings. Dankzij de constante livestream werd de avond voorzien van toffe voor en nabeschouwingen tussen de persconferenties door en natuurlijk ook een flinke dosis humor. De coverage van Gamekings maakt de E3 voor ons toch nog een stukje toffer en beter te volgen vanuit Nederland. Petje af en een vaste waarde op de E3 avonden hier in Houten!


Flop

 • Nintendo

Mijn Nintendo hart doet zeer na het zien van de Nintendo Direct voor de E3 gisteren. Ik had al geen al te hoge verwachtingen maar wat Nintendo liet zien stelde wel heel erg teleur. De grootste aankondiging was een nieuwe Star Fox game, maar deze game doet het niet voor mij en zag er ook niet al te sterk uit. Voor de rest liet Nintendo maar bar weinig zien helaas. Heel erg veel titels voor de 3DS, waardoor het ook leek alsof de WiiU zelfs door Nintendo zelf al een beetje word afgeschreven. Ik hoopte nog op wat toffe aankondigingen van oude games op de Virtual Console E-shop, of nieuwe amiibo’s waar ik toch een behoorlijke zwak voor heb, maar zelfs dat bleef uit. 45 minuten rare Japanse niche games en geen enkele echt grote release zoals de nieuwe Zelda of een nieuwe Mario of Donkey Kong. Nintendo is voor mij de grote verliezer deze E3, en dat doet zeer.NintendoLogo2

 • EA persconferentie

De persconferentie van EA was ook een behoorlijk teleurstelling. Een zeer stroeve show met als dieptepunt een bijna tien minuten durend stuk over mobile games. Ook de bijdrage van voetbal legende Pelé voor FIFA 16 was behoorlijk awkward en werkte voor geen meter. Toch gek want EA heeft wel een aantal sterke titels. Maar dat kwam er in deze persconferentie totaal niet uit.

 • Call of Duty

Ik ben altijd een fan geweest van de Call of Duty serie. Maar dit jaar lijkt het voor mij echt eventjes klaar. De nieuwe Black Ops 3 game zag er zo belabberd en nep uit dat ik dit deel echt even over ga slaan. Ik weet dat het hip is om te haten op de serie van Activision maar voor dit deel loop ik echt niet meer warm. Advanced Warfare van afgelopen jaar heb ik nog een kans gegeven maar de nieuwe Black Ops lijkt zover door te slaan in het hele toekomst gebeuren dat ik er klaar mee ben. Ik wil terug naar normale oorlogsvoering. Niet meer al die rare robot crap. Dus alsjeblieft Activision, volgend jaar terug naar de roots voor de Call of Duty serie en ik ben er weer bij, maar niet meer van deze rotzooi.

maxresdefault

 • Vreemde ´´exclusives´´ & weinig 2015

De tijd van echte exclusive games lijkt een beetje voorbij te zijn, maar uitgevers en ontwikkelaars lijken dit nog niet echt toe te willen geven. In elke presentatie zagen we wel weer een rare vorm terug komen. Holiday exclusive, timed exclusive weet ik wat exclusive. Wees duidelijk naar je publiek toe. Nu weten we nog niet of we ooit Tomb Raider op de Playstation 4 kunnen gaan spelen en zo zijn er nog wel een aantal gevallen. Kappen met dat grapje en gewoon duidelijk zijn. Ook kreeg ik sterk het gevoel dat er erg veel games pas in 2016 of zelfs nog later uit zullen gaan komen. En dat is natuurlijk ook wel een beetje een teleurstelling. Maar als het dan geweldige games zijn moeten we dat maar voor lief nemen.


Al met al was het weer een feestje om al het nieuws vanuit Los Angeles te volgen. Heerlijk juichen en haten vanaf de bank met een groep vrienden en twee dagen die volledig in het teken van games staan. Laten we hopen dat er nog wat toffe nieuwtjes vanaf de beursvloer komen deze week. Ook zal ik na de beurs nog een lijstje van mijn favoriete games samenstellen en hier op mijn blog met jullie delen. Ook de E3 gevolgd? Wat vonden jullie er van? Laat het me weten, vind ik tof!

Game on!

e3-nav-logo-sm

3 reacties op ‘E3 persconferenties 2015! Top & Flop van de shows!

 1. Yo! Heb een persoonlijke top-3 samengesteld van de afgelopen persconferenties.

  Op 1 staat natuurlijk Kingdom Hearts III. Over lang wachten gesproken op een aankondiging… Man man man. Wel direct game of the show.

  Op 2 staat Star Wars Battlefront. We hadden hier nog niks van gezien dus de gameplay kwam erg hard binnen bij ons. Hopelijk loopt alles ingame net zo smooth als tijdens de conferentie.

  Op 3 staat het vervolg op een titel uit mijn top-10 van het afgelopen jaar. Southpark: The Fractured But Whole. Hele leuke kleine rpg die ik heel graag wil spelen.

  Verder zijn er nog een aantal titel waar ik heel graag meer van wil zien. No Man’s Sky bijvoorbeeld. Wat is het nou eigenlijk en wat kan je er mee??

  Ook For Honour en Horizon: Zero Dawn zagen er heel strak uit. Ben benieuwd of we daar de komende dagen nog wat van horen.

  En als laatste natuurlijk de remake van Final Fantasy VII. Tsja. Wanneer en hoe? Geen idee, maar ik wil hem.

 2. Prima stuk weer Kev. Ik heb hier in Australië ook meegenoten en voor het eerst zelfs een persconferentie live gezien op een ideaal tijdstip midden op de dag, haha!

  Ik was persoonlijk erg blij met de persconferenties van Ubi en Sony. Man, wat een vette games hebben zij voor ons in petto. De gameplay van Uncharted 4 was natuurlijk fenomenaal, maar ook nieuwe beelden van The Division, Rainbow Six Siege en nóg een Tom Clancy’s game: Ghost Recon waren geweldig. Vooral die laatste heeft mij, als groot liefhebber van grote ‘open wereld’-games, bijzonder enthousiast gemaakt! Volgen die shit!

  Daarnaast ben ik zeer geïnteresseerd in de nieuwe Fallout. Ik heb nog nooit 1 van deze games gespeeld, maar de Bethesda persco zette deze game wel op de kaart voor mij!

  Nu p naar meer info en gameplay beelden de komende dagen! Gotta love the E3!

 3. Vet stuk weer Kev!

  Ik heb zelf weinig van E3 kunnen volgen.
  Waar ik vooral naar uitkijk is de nieuwe Southpark, The Fractured But Whole. Ik heb de voorganger van deze game met zoveel plezier uitgespeeld, dat ik deze ook weer heel graag wil spelen.

  Daarnaast werd ik blij van Uncharted 4. Hele vette serie!
  Ik baal van Nintendo, wanneer ze de WiiU af geschreven lijken te hebben.. maar goed.. gelukkig komt er iig wel (ooit) een nieuwe Zelda en ben ik ook erg benieuwd naar Yoshi’s Wooly World 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s