Bloodborne Review/Terugblik

bloodborne gameDe komende twee weken staan volledig in het teken van de E3. De grootste gamebeurs van de wereld in Los Angeles die vanaf volgende week losbarst. Een goed moment om even terug te kijken op één van de tofste games die ik in jaren heb gespeeld. Bloodborne zagen we vorig jaar op de E3 voor het eerst, en nu heb ik hem inmiddels uitgespeeld.

Dedication

Bloodborne is de spirituele opvolger (De gameplay principes blijven gelijk maar voor de rest staat Bloodborne volledig op zichzelf.) van Dark Souls 2. Een game die ik ook met heel erg veel plezier gespeeld heb, maar helaas nooit tot het einde heb uit kunnen spelen. Toen Bloodborne werd aangekondigd voor de Playstation 4 nam ik mijzelf voor om het met deze game wel tot het einde te gaan schoppen. Daar is toch wel wat dedication voor nodig, want de Japanse ´´Souls´´ games zijn vergeleken met de meeste games hier in het westen genadeloos moeilijk. Met Dark Souls 2 had ik al kennis gemaakt met dit onvergeeflijke avontuur en dus dook ik vol goede moed in Bloodborne toen ie hier in de schappen kwam.

Onvergetelijk Yharnam

Het eerste wat opvalt is de prachtige setting waarin Bloodborne zich afspeelt. De geplaagde stad Yharnam is een soort mix tussen oud victoriaans London en de middeleeuwen en voelt behoorlijk horror-achtig aan. Vanaf het eerste moment wordt je in de wereld gegooid en moet je het als hunter maar uit zien te zoeken. Zoals gebruikelijk in de Souls games word je totaal niet bij het handje genomen en is het aan jou om te overleven. De gruwelijke design van de vijanden en de sfeer in de stad en de rest van de wereld zijn onvergetelijk. Bloodborne is een prachtgame die zo vol met sfeer zit dat je wilt blijven spelen, ook al ga je honderden keren dood. Het absolute hoogtepunt zijn de verschillende bosses die je door de game heen zult moeten verslaan. Elke boss liet mij met verbijstering achter als ik de eerste keer tegen hem/haar/het vocht en het gevecht keihard verloor. Ontwikkelaar From Software staat bekend om zijn boss designs en in Bloodborne zijn ze ook weer onvergetelijk.

Het verhaal is iets waar je weer zelf achter moet zien te komen, net als in eerdere Souls games. Er zitten maar bar weinig cutscenes in de game en deze leggen ook vrijwel niks uit qua verhaal. Je zult zelf opzoek moeten door met mensen te praten, item beschrijvingen te lezen en goed op te letten. Langzaam maar zeker kom je er een beetje achter wat er nou precies aan de hand is in Yharnam. Deze manier van verhaal vertellen werkt voor Bloodborne ontzettend goed. Het maakt de wereld mysterieus, en je voelt je af en toe verloren. Heel erg sterk gedaan van From Software.

bloodborne wereled

Niet meer achter je schildje schuilen

De gameplay is voor Bloodborne behoorlijk op de schop gegaan in vergelijking met de Souls serie. Dat maakt dat Bloodborne toch wel echt een totaal andere game is. Weg is het schild waarachter je je nog enigszins veilig waande in de Souls serie. In Bloodborne draait het om het aanvallen en counteren. Vijanden zijn sneller en agressiever dan ooit en de totale gameplay ook. In je ene hand heb je je hoofdwapen (bijl, zwaard, zweep etc.) en in je andere hand een pistool. Het pistool komt nog het dichtst bij het schild van weleer omdat je hiermee tegenstanders kunt counteren. Mocht je dat onder de knie kunnen krijgen. Elk hoofdwapen heeft twee standen, een one-handed stand, waarmee je snellere aanvallen uitvoert en een two-handed stand, waarmee je langzamer bent, maar wel flink meer damage kunt doen.

Ikzelf koos het meest voor de tweede, aangezien ik de timing van het counteren met het pistool vaker fout deed dan goed. Maar er zijn dus veel kanten die je op kunt met het wapentuig in Bloodborne. Stuk voor stuk zijn de wapens ook allemaal uniek. Elk wapen is anders, wat het leuk maakt om af te wisselen. En krijg je het voor elkaar om een vijand te counteren of te staggeren, dan kan je nog steeds een visceral attack (soort super aanval met heel veel schade) uitvoeren, net als in de Souls games. Maar deze keer zijn ze gruwelijker en vooral bloederiger dan ooit. Doordat de game zo moeilijk is en je echt goed op moet letten dat je geen fouten maakt of bijvoorbeeld te veel vijanden in één keer probeert te pakken, zul je nog steeds heel vaak dood gaan en opnieuw moeten beginnen. Maar lukt het je dan toch om naar het volgende checkpoint te komen of die intens moeilijke baas te verslaan, dan zul je een gevoel van euforie en overwinning voelen wat je in geen enkele andere game krijgt.

Ook nog even een korte vermelding voor het multiplayer systeem. Want ook dit werkt fenomenaal. Mocht je echt vast zitten en je hebt hulp nodig, dan kan je vragen om hulp van andere spelers. Ik moet toegeven dat ook ik hier een keer of drie gebruik van gemaakt heb en het werkt fantastisch. Ik heb bijna niet hoeven wachten. Ook kan je het systeem gebruiken voor PvP (player versus player) en ook dit werkt heerlijk.

battle bloodborne

Coming to an end..

Bloodborne is een onvergetelijk avontuur. Nog nooit heb ik zoveel voldoening gevoelt toen ik het einde van een game haalde. Inmiddels heb ik er zo’n 55 uur in zitten en zou ik nog steeds door willen spelen. Ik zoek op Youtube naar filmpjes over het verhaal en wil nog steeds meer. Ik ben begonnen aan newgame+ (waarbij je de game nog een keer doorloopt maar als je verzamelde spullen en levels behoudt) maar ik hoop dat er nog wat nieuwe content word toegevoegd. From Software heeft aangegeven dat er downloadable content voor Bloodborne gaat komen, dus laten we hopen dat we daar iets van gaan zien deze E3. Voor iedereen die al eens eerder een Souls game gespeeld heeft kan ik Bloodborne absoluut aanraden, dan mag je deze niet missen. En voor iedereen die het wilt proberen maar niet zeker weet of het wat voor hem/haar is, ga het avontuur aan! Bloodborne was een game waar ik ongelooflijk erg naar uitkeek en het maakt al die verwachtingen meer dan waar. Het is een geweldige game, eentje die het nog hoog gaat schoppen op mijn eindejaars lijstje.

Hieronder nog een filmpje van een van de boss fights uit de game.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s