Exodus: Gods and Kings, Taken 3 & The Imitation Game (mini spoilers)

Zo dan! Na een heerlijke vakantie in Oostenrijk is het weer tijd om het over wat films te hebben! Na de mega drukke periode met kerst en oud en nieuw heb ik inmiddels drie films bekeken waar ik wel wat over kwijt wil en kan. Exodus: Gods and Kings, van regisseur Ridley Scott (Alien, Blade Runner). Taken 3, met actieheld Liam Neeson in de hoofdrol en het waargebeurde The Imitation Game, met Benedict Cumberbatch. Moet je deze films gaan checken? Lees het hieronder!

Exodus: Gods and Kings

exodus poster

Ik moet eerlijk toegeven, ik keek behoorlijk uit naar deze film over de strijd tussen Moses en Ramses in het oude Egypte en het verhaal over de tien plagen. Ik heb sowieso al een gezonde obsessie met historie en mythologie en deze film had ook nog is een behoorlijk goede cast (Christian BaleBen KingsleyJoel Edgertonen regisseur (Ridley Scott). Alle ingrediënten leken aanwezig voor een hele toffe film. Helaas viel dat toch wat tegen. Laat ik voorop stellen dat ik me wel degelijk met de film vermaakt heb. Er zitten een paar hele toffe stukken in (de tien plagen, toffe gevechten) en de film ziet er zeer gelikt uit. Maar er is helaas ook een hoop mis met de film.

Ik vond vooral dat de film vol zat met rare keuzes. Zo vond ik het heel erg vreemd dat God werd neergezet als een (wraakzuchtig) kind. Dat moet in deze tijden haast tegen de borst stuiten van een hoop mensen. Ook werd er veel te weinig gedaan met de verschillende karakters in de film. Ik kreeg totaal geen band met Moses (Christian Bale) & Ramses (Joel Edgerton). Aan het acteerwerk lag het zeker niet, de karakters worden gewoon niet genoeg uitgediept. Toch zonde als je kijkt wat voor acteurs je in huis hebt. Ook was de film een behoorlijk stuk te lang. Er zitten stukken in waarbij je echt het gevoel kreeg dat het er makkelijk uit had kunnen blijven, en de stukken die er dan weer wel toe doen (vooral het stuk met de tien plagen) zijn dan weer zo voorbij.

Zoals ik al zei heb ik me ondanks alles wel vermaakt met de film, als ik er een cijfer aan zou moeten plakken zou het rond een 6.5 uitkomen. De setting van de film en de special effects hielden het voor mij nog wel interessant, maar het blijft toch zonde. Exodus: Gods and Kings had volgens mij een stuk toffer kunnen zijn.

exodus

Taken 3taken 3 poster

Tja, Taken 3. Laat ik beginnen te zeggen dat ik het eerste Taken deel van de serie over Bryan Mills (Liam Neeson) erg tof vond, net als vele andere met mij. Taken was een toffe actiefilm waarin het draaide om ex-CIA (of iets dergelijks) Bryan Mills, die achter de ontvoerders van zijn dochter aan gaat, en die allemaal keihard aanpakt. In het tweede deel was het niet zijn dochter die ontvoert werd, maar Bryan zelf. En in dit derde deel word er helemaal niemand ontvoert. Daar gaat het al mis, Taken 3 is geen Taken film. 

In dit derde deel treft Bryan zijn ex vrouw (gespeeld door onze eigen Famke Janssen) dood aan in zijn appartement en word hij de hoofdverdachte. Een flinterdun script dus, wat Taken 3 niet anders maakt dan de gemiddelde actiefilm. Niks aan dit derde deel doet eigenlijk denken aan het eerste deel, behalve dat het dezelfde karakters zijn. Maar het grootste punt van kritiek vind ik in dit deel de regie van Olivier Megaton. De actiescènes in Taken 3 bestaan telkens uit shots van hooguit twee seconde en bij de drukke vecht en achtervolging scenes word de film bijna pijnlijk om naar te kijken. Er is geen snars van te volgen en ik had vaak geen idee wat er gebeurde op het scherm. Het deed letterlijk pijn aan mijn ogen.  

Het word tijd dat Liam Neeson weer iets anders gaat doen. Ik denk dat met dit derde deel de Taken serie voorbij is, en dat is maar goed ook. Aan het acteerwerk ligt het niet in Taken 3. Liam Neeson vind ik nog steeds en erg toffe acteur en ook agent Franck Dotzler, gespeeld door Forest Whitaker is redelijk interessant, maar het script en de regie hebben de film kapot gemaakt. Er zat voor mij maar één moment in de film dat ik tof vond, het moment waarop Bryan met zijn oude team werkt, en dat moment duurt hooguit vijf minuten. Veel en veel te weinig dus. Ik zou Taken 3 lekker overslaan en gewoon het eerste deel nog een keer kijken.  

run forest

The Imitation Gameimitation game poster

De laatste film die ik nog even wil bespreken is het waargebeurde en Oscar genomineerde The Imitation Game, met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol als wiskundige Alan Turing. Die tijdens de tweede wereldoorlog samen met een groep andere geleerde de Enigma codes van de Duitsers probeert te kraken. Meer zal ik over het verhaal niet uit de doeken doen, daar moet je de film voor gaan bekijken. Want na de twee films die ik hierboven heb besproken, is The Imitation Game wel een absolute aanrader.

Hetgeen wat er het meest bovenuit springt bij deze film is de rol die Benedict Cumberbatch neerzet. Hij laat zien hoe geniaal, maar ook een beetje gek Alan Turing was en moest zijn om ’s werelds meest ingewikkelde code te kunnen kraken. De volledige cast van de film speelt zeer sterk en Keira Knightley (heeft ook een Oscarnominatie gekregen voor deze film) en Mark Strong vallen beide heel erg positief op, maar Benedict draagt deze film echt en zet een prachtig en tragisch karakter neer. Het is een echte acteursfilm, met prachtige rollen. De film zit ook vol met humor, iets wat ik niet echt verwacht had van tevoren.

Ook liet de film mij flink nadenken over bepaalde thema’s, en zitten er flinke contrasten in de film, waardoor het heel erg sterk binnenkwam. Zo zit er een moment in waarbij de codes uiteindelijk gekraakt zijn door Turing en zijn team, wat een euforisch moment oplevert. Maar daarna word er vertelt dat Turing is veroordeeld voor zijn homoseksualiteit na de oorlog. Deze contrasten maken de film alleen maar sterker en er zitten nog een paar sterke momenten in die ik hier niet verder zal spoilen. De film is heel erg mooi geschoten en vertelt een ontzettend interessant verhaal over de oorlog wat we nog niet vaak hebben gezien. Ik hoop van harte dat meneer Cumberbatch de Oscar voor beste acteur in ontvangst mag nemen komende maand. Ga The Imitation Game kijken, het is een prachtige film.  

imitation

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s