Filmjaar 2014! Terugblik(je) & mijn top 10!

Zo dan, het is bijna over en uit met 2014. Het nieuwe jaar staat op het punt van beginnen en op deze allerlaatste dag van 2014 lijkt het mij mooi om even kort terug te blikken en mijn top 10 films van 2014 met jullie te delen.

Ik vond 2014 een ontzettend goed filmjaar. Er is een berg aan ongelooflijk toffe films uitgekomen en ook de variatie was heel groot. Ik heb films met een prachtig dramatisch verhaal gezien (12 Years a Slave, Fury) maar ook de komische films (Bad Neighbours, A Million Ways to Die in the West) waren goed vertegenwoordigt. Ook zette de stijgende lijn van comic verfilmingen zich stevig door. Superhero films zijn inmiddels een ongekend succes en vaak zijn het ook films die qua verhaal en inhoud uitstekend in elkaar zitten. Dat was wel een ander verhaal de afgelopen jaren. De stijgende lijn die is ingezet met het succes van The Avengers is een goede zaak en ik ben benieuwd hoe dat in 2015 verder gaat.

Avengers-2

Voordat ik begin met mijn top 10 wil ik nog even een paar films noemen die ik eigenlijk had willen zien, maar helaas niet aan toegekomen ben. Films zoals Dallas Buyers ClubHer en Horns staan daardoor niet in mijn top 10 maar hadden dat zomaar is kunnen halen. Ik wilde deze toch even genoemd hebben. En dan is het nu tijd voor het lijstje der lijstjes! Mijn top 10 films van 2014! On with the show!


fury poster 210: Fury: Een film waarvan ik niet had gedacht dat hij het zou halen in mijn top 10. Maar toen ik is even terug zat te kijken en denken vond ik het toch een plekje waard. Al is het de tiende plek. Fury is een prachtige en knetterharde oorlogsfilm die laat zien hoe ellendig oorlog is. Het acteerwerk vond ik ijzersterk en vooral de hopeloosheid van de oorlog is voortreffelijk weergegeven en komt echt heel goed over. Ook hielp het bij mij mee dat ik net terug was van een vakantie in Normandië waar wel veel over de oorlog hebben gezien. Er is genoeg mis met de film, maar het gaf mij zo’n sterk gevoel dat ik het een tiende plek waard vond.


lego poster9: The Lego Movie: De enige animatiefilm die het in mijn top 10 heeft geschopt dit jaar. Een heerlijke film met een enorme dosis humor. Ik heb me kapot gelachen om de verschillende poppetjes. Ook ziet de film er prachtig uit. Het gevoel dat je vroeger als klein jongetje had toen je met LEGO speelde is perfect overgebracht naar het witte doek en het levert een heerlijk avontuur op. Alleen al door Benny de spaceship guy verdiend deze film een plekje op negen in mijn top 10!


captain poster_8: Captain America: The Winter Soldier: Het tweede deel van de superheldenfilms over Captain America. De supersoldaat uit de tweede wereldoorlog. Vaak is het tweede deel een stuk minder dan het eerste. Maar dat is bij deze film zeker niet het geval. The Winter Soldier is een ijzersterk vervolg op The First Avenger en gewoon een hele toffe en goede actiefilm. Het verhaal was wat meer onderhuids en minder bombastisch dan het eerste deel en dit werkte heel goed voor mij. Marvel laat zien dat het weet wat het in huis heeft. Als dit een voorbode was voor de films die nog gaan komen zit het wel goed voor de komende jaren! Ga zo door Marvel!


babadook7: The Babadook: Helaas de enige horrorfilm die het dit jaar tot mijn top 10 heeft gered. Ik had er graag meer gezien. The Babadook is een Australische horrorfilm die verteld over een alleenstaande moeder die haar zoontje met gedragsproblemen probeert op te voeden. Als ze op een avond voorleest uit een boek over de Babadook gaat het mis. Haar zoontje begint monsters te zien en langzaam maar zeker draait alles helemaal door. De film heeft mij de stuipen op het lijf gejaagd en ik heb hem zelfs tussendoor even op pauze gezet. Ontzettend knap voor een film met een heel erg laag budget en weinig toeters en bellen. De film heeft het in Nederland niet eens tot de bioscopen gered maar ik kan hem aan elke horror fan van harte aanraden.


dawn poster6: Dawn of the Planet of the Apes: Wederom een vervolgfilm die ongelooflijk goed uitpakt. Prachtige film over de super intelligente chimp Caesar die mij vooral wegblies door de special effects. Wat ziet deze film er ongekend mooi uit. Nog nooit heb ik zulke mooie motioncapture gezien. Ook het verhaal was prima te pruimen en met de actie zat het in Dawn ook helemaal snor. Ik heb me uitstekend vermaakt met deze nummer zes in mijn lijstje.


badapest poster5: The Grand Budapest Hotel: Een film die ik letterlijk op de valreep van dit jaar nog gezien heb. Namelijk gisteren! En dan nog naar plek nummer vijf knallen ook! Wat een heerlijke film is The Grand Budapest Hotel. Het knotsgekke verhaal over het grandioze hotel en zijn legendarische conciërge Gustave H en lobby boy Zero Moustafa is hilarisch en verveeld geen seconde. De film is ontzettend mooi geschoten en heeft een bepaalde style waardoor het er prachtig uitziet. Ik heb echt zitten genieten tijdens deze film. De cast is ook stuk voor stuk geweldig. The Grand Budapest Hotel is een meesterwerkje. Ga die film kijken.


guardians poster4: Guardians of the Galaxy: Een verfilming van een comic die bijna niemand kent en gaat over een stel antihelden in de ruimte. Niemand had verwacht dat Guardians of the Galaxy zo’n groot succes zou worden. Het is een ontzettend toffe en goede film geworden. Een spectaculair avontuur door de ruimte die op momenten zelfs aan Star Wars doet denken. Heerlijke karakters, toffe actie en ontzettend veel humor. Dan verdien je een mooie vierde plek.


hobbit poster3: The Hobbit: The Battle of the Five Armies: Daar gaan we dan, de top 3. Op de derde plek heb ik de film waarvan ik aan het begin van het jaar had gedacht dat die op nummer één zou komen. Het laatste deel van The Hobbit trilogie van Peter Jackson. Het is absoluut niet het beste deel geworden maar ik vond het een prachtige afsluiter. Ik heb er natuurlijk al een stukje over geschreven dus hou het kort hier. Ik hou van Middle-Earth en van de films van Peter Jackson en bij dit deel heb ik ook weer volop genoten. Het brons is voor The Hobbit: The Battle of the Five Armies, er waren twee films die mij dit jaar nog meer hebben weggeblazen.


gone girl2: Gone Girl: Wauw, Gone Girl van David Fincher. Wat een fantastische thriller. Dagen nadat ik de film in de bioscoop heb gezien spookte hij nog door mijn hoofd. Een geweldig verhaal met twists waar je u tegen zegt. De sfeer in de film is heerlijk onderhuids en de spanning word geweldig opgebouwd. Ook het acteerwerk is geniaal. Ik ga juichen voor Rosamund Pike bij de Oscars. Ik had van tevoren niet gedacht dat ik Gone Girl zo tof zou vinden, maar de film verdiend het. Een prachtige tweede plek.  


interstellar poster1: Interstellar: Daar is ie dan, mijn absolute nummer één van 2014 is Interstellar van Christopher Nolan. Het ruimte-epos over tijdreizen, zwarte gaten en verre planeten vond ik werkelijk geweldig. Ik heb hem gezien in imax en dat heeft zeker meegeholpen.Wat een fantastische film is het geworden. Nog steeds zit ik af en toe na te denken over vragen die de film in mijn hoofd heeft gekregen. Zo heb ik voor kerst ook het boek van Kip Thorne gekregen over The Science of Interstellar. Ik kan niet wachten om daar meer over te lezen. Interstellar was voor mij het beste dat ik dit jaar in de bioscoop heb mogen aanschouwen en als ik eerlijk ben kan ik niet wachten om de film voor de derde keer weer te gaan kijken. Voor mij de absolute nummer 1 van dit jaar.


Zo dat was hem dan! Mijn persoonlijke top 10 films van 2014! Net als bij mijn stukje over games ben ik heel erg benieuwd naar jullie eigen top 10! Laat een reactie achter op deze blog of op facebook. Zou ik zeer tof vinden!

2015 staat voor de deur en laten we hopen dat ook dat weer een prachtig filmjaar gaat worden. Genoeg moois om in ieder geval al naar uit te kijken, met de nieuwe Avengers en Star Wars natuurlijk als absolute krakers!  Ik wil iedereen via deze weg ook alvast een prachtig 2015 wensen! Proost! Op een prachtig nieuw jaar!

images

8 reacties op ‘Filmjaar 2014! Terugblik(je) & mijn top 10!

 1. FILMS
  1. The Hobbit: The Battle of the Five Armies
  Waardige afsluiter van ’t film tijdperk Middle-Earth! Qua gevoel verdient deze de nummer 1.

  2. Interstellar
  Wauw. De setting van deze film, zo sterk neergezet. Had net zo goed ook op 1 gekund.

  3. Gone Girl
  Steengoede thriller met verrassende twists.

  4. Guardians of the Galaxy
  Beste Marvel film van ’t jaar wat mij betreft. Vol humor.

  5. Dallas Buyers Club
  Zeer goede film met zwaar thema. Met Jared Leto en Matthew McConaughey in een glansrol.

  6. Dawn of the Planet of the Apes
  Mooi vervolg, prachtig gemaakt. Genieten.

  7. The Lego Movie
  Geweldige animatiefilm én met LEGO, komaaan die moet er sowieso in natuurlijk.

  8. How to Train Your Dragon 2
  DRAGONS.

  9. X-Men: Days of Future Past
  Zeer, zeer vermakelijk, gewoon tof.

  10. The Purge: Anarchy
  Veel vetter dan deel 1 en oioioi wat blijft het idee van zo’n purge toch ziek.

 2. Vette top 10 jongens. Hier de mijne. Ik wil graag beginnen een aantal titels te noemen die het net niet gehaald hebben of die mij toch op een of andere manier zijn bijgebleven. Allereerst Monument’s Men. Absoluut geen topfilm, maar het thema sprak mij enorm aan. Beetje in de stijl van National Treasure en The Da Vinci Code. Ook Guardians of the Galaxy. Hele toffe film met karakters die ik erg tof vind. Helaas niet in mijn top 10.

  Ook wil ik nog even vier titels noemen waar ik geen tijd voor heb gehad om ze te checken die allemaal een plekje in mijn top 10 hadden kunnen veroveren. Dit zijn Her, Dallas Buyer’s Club, Fury en Sin City: A dame to kill for.

  Nu tijd voor mijn top 10. Ik heb bij het maken rekening gehouden met de Nederlandse release. Hierdoor staan er titels in die in de VS al in 2013 zijn uitgekomen.

  10: A walk among the tombstones
  Vette film, met een verhaal dat erg doet denken aan alle films van onze vriend Liam Neeson. Wat mij heeft geraakt in deze film is de manier van cameravoering. Op de en of andere manier is dit mij erg bijgebleven.

  9: 12 Years a slave
  Prachtig verhaal of een redelijk gevoelig onderwerp. Aangezien ik veel van dat soort plantages heb bezocht in VS heeft het thema voor mij altijd wat extra lading.

  8: Captain America: Winter soldier
  De enige Marvel film die ik dit jaar in mijn top 10 heb staan. Ik vind de Captain een erg vet karakter en vond deze film toch net iets vetter dan Guardians of the galaxy en X-Men.

  7: Dawn of the Planets of the Apes
  Tsja. Apen en geweren op rijdende paarden. Redelijk vet. Vind de nieuwe generatie Apes films erg vet en vind dit deel een waardig gevolg van Rise. Die ik toch wel wat vetter vond.

  6: Interstellar
  Fantastisch weergegeven verhaal met een extra laag die mij goed weet te pakken. Vooral het momen -SPOILER- dat de twee hoofdpersonen terugkeren in het ruimteschip en er 35 jaar voorbij is gegaan… Helaas toch niet het meesterwerk wat ik er van verwachtte. Daarom op plek 6.

  5: American Hustle
  Heerlijke film met weer een stijl die mij erg aansprak. Vooral in combinatie met al die geweldige acteurs komt American Hustle net mijn top 5 binnen.

  4: The Secret Life of Walter Mitty
  Ben Stiller, veel mensen vinden het maar niks, niet voor serieuze films in ieder geval. Maar is dit een serieuze film? Ik kan er mijn vinger na een aantal maanden nog steeds niet opleggen. Vond het een hele prettige ervaring om ernaar te kijken en ook nog eens prachtig gefilmd.

  3: Tijd voor mijn top drie. Op de derde plek heb ik Gone Girl staan. Kevin heeft mij tijdens een moeilijke periode meegenomen naar deze film. Samen met het bizarre verhaal in combinatie met mijn gemoedstoestand van het moment is deze film mij erg bijgebleven. Vooral het acteerwerk van Rosamund Pike (Amy…) heeft mij enorm verbaasd. Oscar waardig.

  2: The Hobbit: The Battle of the Five Armies
  Ja, als er een film uitkomt over Middle-Earth is er in ieder geval 1 plek in mijn top drie standaard ingevuld. Op dit jaar is dit de tweede plek geworden. Helaas is het de allerlaatste film van Peter Jackson. Natuurlijk is er veel aan te merken op de film, maar voor een echte fan is het weer een meesterwerk geworden. Grootste minpunt: Te weinig Smaug…

  1: The Wolf of Wall Street
  In de eerste week van Januari, bijna een jaar geleden heb ik misschien wel de beste film ooit gemaakt gezien. Deze film heeft mij zo geraakt dat ik zonder twijfel deze dit jaar op nummer 1 heb gezet. Helaas geen Oscar voor Leo, maar voor mij had deze film een hele lading mogen krijgen.

 3. Mijn top 10:

  10. X-men: Days of future past. Mijn liefde voor X-men kon deze film niet uit deze lijst houden. Hoe geniaal is de scène met Quicksilver!
  9. Dawn of the planet of the apes. Gewoon een steengoede film die ook nog eens prachtig gemaakt is.

  8. The wolf of Wallstreet. Ondanks geweldig acteerwerk geen oscar voor Leo helaas.

  7. Dallas Buyers Club. De harde werkelijkheid over homofobie en AIDS in de jaren 80 op een bijzondere manier verfilmd met een van de beste acteurs van het moment; Matthew Mcconaughey.

  6. Lone Survivor. Dit waargebeurde verhaal maakte zo’n impact op me dat hij zeker een plekje verdient in deze lijst.

  5. Gone girl. Spannende film met verrassend, maar ook enigszins stekend einde.

  4. The Grand Budapest Hotel. Wat een fenomenale film. Ontroerend, grappig en mysterieus. Voor iedereen een aanrader!

  3. Guardians of the Galaxy. Hier heb ik zo lang naar uitgekeken en wat voldeed hij aan mijn hoge verwachtingen! Vooral mijn liefde voor Groot is onmiskenbaar.

  2. Interstellar. Mind. Is. Still. Blown.

  1. The Hobbit: The battle of the five armies. Aan alles moet helaas een eind komen, zo ook aan mijn favoriete serie van de films over Middle Earth.

 4. Als zo’n jaar dan weer voorbij vliegt besef ik me achteraf dat ik toch weer redelijk wat gemist heb op filmgebied. Dit jaar natuurlijk ook een beetje door mijn reis. Zeker als ik eerlijk moet bekennen dat ik, aangezien de film iets oostelijker van Australië geschoten wordt en daarom 2 weken later in de bios verschijnt(huh..!?), The Hobbit nog niet eens heb kunnen zien! Ik kan zonder twijfel zeggen dat deze film het tot in mijn top 10 geschopt zou hebben. Nog zo’n film die ik niet gezien heb is Gone Girl, zonde, maar ook weer een extra plaatsje voor een andere film, want er komt per jaar genoeg moois uit.

  Het is leuk om te zien hoe lijstjes en daarmee natuurlijk ook smaken verschillen. Ik heb bijvoorbeeld nog geen lijstjes gezien waar Lucy in voorkomt, terwijl ik dat echt een geweldige film vind. Ook al wordt de ontzettend interessante achterliggende gedachte door het verhaal grotendeels teniet gedaan. Ik heb tijdens het kijken geen moment aan het verhaal gedacht, maar zat vooral te genieten van de mogelijkheden die het brein bleef scheppen. Dáár ging het om voor mij en dan is het echt een knaller.

  Op een hoop lijstjes prijken films als The Wolf of Wall Street als een fantastische film. Ik vond het vooral een heel langdradig en saai verhaal. Aan het acteerwerk van Leonardo DiCaprio ligt dat natuurlijk niet, maar dit was voor mij echt een film om 1 keer te kijken en daarna nooit meer.

  Als fan van oorlogsfilms en mijnspeciale interesse in WOII vind ik het jammer dat films als The Monuments Men zo luchtig worden verfilmd. Oorlog is niet luchtig en een verhaal als dit verdient meer krediet in mijn ogen. Ik heb me er wel mee vermaakt, want de setting blijft hetzelfde en er zaten zeer goede acteurs in deze film, maar mijn top 10 komt hij niet in. Fury daarentegen toont oorlog in zijn puurste vorm. Een achtbaan van angst, broederschap en proberen te overleven in een vreselijke tijd. Daar zit ik dan helemaal in en leef ik ontzettend mee.

  Ow, ik wil nog zoveel zien uit 2014, maar hier is mijn top 10. Denk ik.. 😉

  10. Lucy
  Geweldig verhaal over dat je brein capaciteit zich zo uitbreidt dat je mogelijkheden haast onbegrensd zijn. Het verhaal is daarentegen flinterdun en vervangbaar. Hou vast aan het achterliggende idee!

  9. How To Train Your Dragon 2
  Zeer mooie en vermakelijke animatiefilm.

  8. Dawn of the Planet of the Apes.
  Vermakelijk vervolg weer, en extra leuk dat ik in Vancouver door de bossen gelopen heb waar de film is opgenomen, maar ik vond de film naarmate deze vorderde steeds minder interessant. Zeker het einde was best teleurstellend.

  7. Chef.
  Een film waar ik enorm van genoten heb in het vliegtuig naar Canada. Leuke stijl en leuk verhaal waar je heel veel trek van krijgt.

  6. LEGO: The Movie
  LEGO! Wat hoef ik daar nog aan toe te voegen?

  5. Guardians of the Galaxy.
  Toffe karakters, humor en actie! Heerlijke combi.

  4. Fury.
  Oorlog. Rauw, broederschap, overleven. Een intens verhaal.

  3. The Grand Budapest Hotel.
  Genieten. Het stijltje qua filmen is echt super en laat deze film nog verder tot zijn recht komen.

  2. 12 years a slave.
  Wow. Wat een bijzonder (ontroerend) verhaal. Wreed dat dit kon, en wellicht ergens op de wereld nog kan, gebeuren.

  1. Interstellar
  Nog zo’n geweldige achterliggende gedachte. Ruimtereizen en verschillende dimensies. Een prachtige film met geweldige visual effects en acteerwerk. Veel stof om over na te blijven denken.

 5. Zo’n top 10 doet geen recht aan veel films. Er zijn er zoveel die ik hier ook in zou kunnen zetten.

  1. Interstellar – Geen uitleg nodig
  2. Gone Girl – Geniale thriller van David Fincher
  3. Guardians of the Galaxy – Misschien wel de beste Marvel film
  4. Grand Budapest Hotel – Wes Anderson zijn beste film
  5. Edge of Tomorrow – Heerlijk originele sci-fi
  6. Boyhood – Ontzettend tof om een jochie en zijn gezin in real time zien op te groeien
  7. Dawn of the Planet of the Apes – Beter dan de eerste
  8. The Lego Movie – Extreem grappig, prachtig geanimeerd
  9. Captain America: The Winter Soldier – Maakte de Captain badass
  10. Coherence – Klein budget maar zeer originele en vette sci-fi

 6. Ik vond het maar lastig om te kiezen. Maar hier is dan ook mijn top 10:

  1. Interstellar – WAUW!
  2. Gone Girl
  3. The Hobbit: The Battle of the Five Armies
  4. Guardians of the Galaxy
  5. Fury – Zelfde verhaal als Kevin, net naar Normandië geweest. De film had een extra lading.
  6. 12 Years a Slave
  7. Dawn of the Planet of the Apes
  8. Captain America: The Winter Soldier
  9. A Walk Among the Tombstones
  10. Maleficent – Een Disney film kan natuurlijk niet ontbreken.

 7. Ja mijn top 10
  1 Interstellar
  2 The Hobbit the battle of the five armies
  3 Gone girl
  4 Guardians of the galaxy
  5 Dallas buyers club
  6 Dawn of the planet of the apes
  7 Chef
  8 Fury
  9 The lego movie
  10 the secret life of walter mitty

  2014 was een geweldig film jaar.
  Hopen dat 2015 ook zo wordt. Met de nieuwe Avengers en Star Wars staat er wat moois op het programma maar ook de film Michiel de Ruyter trekt mijn aandacht.

 8. Graag biedt ik ook mijn Top 10 aan op dit mooie blog. 2014 was een jaar vol mooie films, waarvan ik er zoals altijd te weinig heb kunnen zien. Fury en The Fault in Our Stars zijn zomaar wat titels waar ik me voor schaam dat ik ze nog niet heb kunnen bekijken 😉 en die hun weg naar mijn Top 10 automatisch niet hebben kunnen vinden. Verder heb ik een paar films achterwege gelaten die ik in 2014 heb gezien, maar een officiële release hadden in 2013, zoals The Wolf of Wall Street, 12 Years a Slave en Dallas Buyers Club. Deze waren er waarschijnlijk wel in gekomen. Ik geef hieronder vooral de positieve punten aan, de redenen waarom ik de films zo hoog heb gezet. De minpunten laat ik even achterwege.

  10. Dawn of The Planet of The Apes
  Goed de stemming neergezet van een naargeestige toekomst, en de apes waren natuurlijk geniaal.

  9. The Secret Life of Walter Mitty
  Ben Stiller speelt een sterke rol in dit uitzonderlijke avontuur.

  8. Guardians of The Galaxy
  Marvel film die zichzelf niet te serieus neemt en daardoor heerlijk is om te kijken.

  7. The Lego Movie
  Juist door Lego te gebruiken kun je alle grenzen van de film opzoeken en iets unieks en grappigs neerzetten.

  6. A Most Wanted Man
  Uitstekende thriller, met Philip S. Hoffman in één van zijn laatste rollen, die hij fantastisch speelt. Wat een schitterend einde had deze film trouwens, ik heb met open mond zitten kijken!

  5. Boyhood
  Deze film was als project uniek: een opgroeiende jongen gefilmd over de periode van 8 t/m 18. Schitterend om te zien, en hopelijk gaan er meer films komen die iets soortgelijks doen.

  4. Gone Girl
  Het verhaal was prachtig, het karakter van Amy was -SPOILER ALERT- weerzinwekkend en had zo veel diepgang, en Rosamund Pike was hierin uitmuntend. Qua film ook een heel bijzondere psychologische rit.

  3. Aanmodderfakker
  Het leven van de hoofdpersoon (die 32 is, maar maar niet volwassen wil worden) is in deze film zo gevat en realistisch neergezet, dat deze film als enige Nederlandse film in de Top 10 is gekomen. Qua humor cynisch en hilarisch tegelijk. Terecht 2 Gouden Kalveren gewonnen.

  2. The Grand Budapest Hotel
  Een comedy die de wereld zo maf voorstelt, dat je continu blijft lachen. De Stijl van Wes Anderson (Darjeeling Unlimited, Moonrise Kingdom) is uniek en Ralph Fiennes blijkt als hoofdpersoon groot komisch talent te hebben. Absurdisme ten top.

  1. Interstellar
  Een avontuur. Een film over familie. Een film over reizen in ruimte en tijd. En dat gemaakt door Christopher Nolan, die prachtige beelden levert en spanning die je niet loslaat. Verhaallijnen die jaren en lichtjaren uit elkaar liggen weet hij geweldig te combineren. De karakters zijn goed, en de film geeft ook weer een bijzonder beeld op onze toekomst.

  Voor 2015 kijk ik natuurlijk erg uit naar Star Wars en James Bond, maar laat ik me verder vooral verrassen met wat er uit gaat komen, en hoop ik dat het een nog mooier jaar gaat worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s