Firstlook 2014 verslag vanaf de beurs!

Zaterdagmorgen gingen Tom (mijn persoonlijke fotograaf en medic) en ik op weg naar de Jaarbeurs in Utrecht voor Firstlook 2014. De jaarlijkse beurs waar je de nieuwste games en alles wat daar mee te maken heeft kunt checken en spelen! Ook dit jaar was Firstlook weer een feestje!

fl2014_header_1

Toen we aankwamen bij de Jaarbeurs viel meteen de zeer lange rij die er al (we konden wat eerder naar binnen) stond ons op, snel naar binnen dus om zoveel mogelijk games te checken voordat de menigte binnen komt.

Sony

Als eerste zijn we naar de stand van Sony gegaan, dit is toch een beetje waar we voor kwamen. Op de grote en indrukwekkende stand van Sony stonden een paar games die hoog op mijn lijstje staan, zoals Bloodborne, Until Dawn, en The Order: 1886. Er waren al behoorlijk wat mensen op de stand maar het duurde niet lang voordat ik met Bloodborne aan de slag kon!

De Sony stand op Firstlook 2014.
De Sony stand op Firstlook 2014.

Meteen voelde het spelen van Bloodborne zeer vertrouwd en is de sfeer in de game heerlijk. De muziek en de grafische pracht van de gothische stad, die doet denken aan oud Londen zijn prachtig. De game is van dezelfde makers als van de Dark Souls games en de gameplay voelt ook zo aan. Al is het grote verschil in Bloodborne dat de gameplay behoorlijk wat sneller is gemaakt. Zo is het een stuk minder statisch en afwachtend en hierdoor voelt de game frisser en dynamischer aan. Ook is het nog steeds heerlijk moelijk. Zo zag ik na zo’n tien minuten spelen het voor Dark Souls spelers welbekende ”You Died” in beeld. Dat zit ook wel goed dus. Bloodborne is een game die bovenaan mijn lijstje blijft staan. Helemaal nu ik er zelf even mee gespeeld heb.

Terwijl Tom aan het wachten was totdat hij Until Dawn kon spelen heb ik ondertussen nog snel wat andere titels gecheckt. Zo heb ik Driveclub en LittleBigPlanet 3 eventjes gespeeld. Driveclub is een racegame die mij behoorlijk beviel. Het speelde heerlijk, al ben ik nooit echt een ster geweest in het spelen van racegames behalve Mariokart en ook hier had ik moeite mijn bloedrode Alfa Romeo op de weg te houden. Toch vet om zulke games ook nog even te spelen.

DSC_0974

Inmiddels was Tom aan de beurt om Until Dawn te checken en keek ik aandachtig mee. Ook heb ik zelf nog eventjes gespeeld. Until Dawn is een verhalende horrorgame die vertelt over een groep vrienden in een hutje in het bos die opgejaagd worden door een gestoorde moordenaar. In de game draait het om het verhaal en het ontdekken van wat er allemaal aan de hand is. De speler maakt bepaalde keuzes en deze hebben invloed op hoe het verhaal zich ontvouwd. Ook maakt de game veel gebruik van de nieuwe controller van de Playstation 4, zo word het LED lampje in de controller bijvoorbeeld gebruikt als zaklamp in de game. Heel erg tof gedaan. De game ziet er grafisch geweldig uit en is ook weer heerlijk sfeervol. Vooraf wist ik niet veel van Until Dawn, maar na deze demo ben ik toch behoorlijk enthousiast geworden voor de game! Helaas hebben we The Order: 1886 niet meer kunnen checken door de toenemende drukte, maar wat Sony hier op Firstlook heeft laten zien is veelbelovend!

Tom checkt Until Dawn.
Tom checkt Until Dawn.

The Evil Within & Evolve

De overige twee games die we vandaag graag wilde checken waren The Evil Within van Bethesda en Evolve van 2k Games. Als eerste zijn we naar The Evil Within gegaan want hier was het nog heerlijk rustig. Na zo’n tien minuutjes wachten konden we al met de game aan de slag. The Evil Within is een heerlijk ouderwetse japanse survival horror game, een beetje in de stijl van Resident Evil. Vol met monsters en gore. De demo speelde zich af in een creepy landhuis. Meteen toen ik aan het spelen sloeg zat de sfeer in de game zeer goed. Ik zat er meteen volledig in. Ik verkocht één van de creeps een headshot en het beeld vult zich met gore. Heerlijk. Ook ben ik me een paar keer behoorlijk rot geschrokken. Dat zit dus wel goed met The Evil Within. Ik was vooraf een beetje bang dat de besturing wat roestig zou zijn, zoals dat wel vaker is in dit soort games, maar de game speelde heerlijk soepel en vloeiend. Na deze demo van zo’n twintig minuten ben ik behoorlijk enthousiast geworden van The Evil Within. Tof!

The Evil Within checken!
The Evil Within checken!

Inmiddels was de drukte op de beurs behoorlijk toegenomen en besloten we toch maar in de rij te gaan staan bij Evolve. Dat hebben we geweten. Uiteindelijk hebben we meer dan twee uur (!) gewacht voor we eindelijk aan de slag konden met de game van 2k. Het wachten werd gelukkig wel beloond. We hebben uiteindelijk ruim een half uur Evolve kunnen spelen. Twee potjes 4v1, dat is de mode waar het in deze game om draait. Een team bestaat uit vier hunters, ieder met een eigen functie (Assault, Trapper, Support en Medic) die op een monster moeten jagen en die uiteindelijk om moeten leggen. De twist is hier alleen dat het monster ook door iemand gespeeld word. Het monster kan evolven (vandaar de titel) om steeds sterker te worden en moet zo de vier jagers zien te verslaan. Dit levert hele toffe gameplay op waarbij het noodzakelijk is om heel goed samen te werken. Het element van het opjagen van het monster is iets wat ik nog niet veel in eerdere games heb gezien en dat maakt Evolve heel erg tof. De game speelt ook heel erg lekker en soepel. Heel erg vet dus om dit straks met een groep vrienden te gaan spelen!

DSC_1031

In de rij voor Evolve.
In de rij voor Evolve.

Voor de rest

De rest van de middag hebben we gebruikt om over de beursvloer te struinen en nog een presentatie van Until Dawn bij te wonen in het Firstlook Theater. Helaas was het te druk om nog veel games te kunnen spelen. Dit is dan ook het enige wat voor mij niet geslaagd is deze Firstlook. Zo had ik graag nog bij Ubisoft (Assassins Creed Unity, Far Cry 4) en Nintendo (Super Smash Brothers had ik graag gespeeld) langs gegaan. Ook heb ik mijn eigen traditie van het jaarlijks kopen van één game figurine of merchandise in stand gehouden. Zo koop ik elk jaar op Firstlook iets en groeit mijn ”collectie” (als je het al zo mag noemen..) heel langzaam maar zeker. Toch een leuke mini hobby. Al met al was Firstlook 2014 weer een feestje voor ons gamers en voor mij persoonlijk was de aanwezigheid van zoveel horrorgames een groot pluspunt! Op naar Firstlook 2015 zou ik zeggen! Hieronder nog wat foto’s.

Het Firstlook Theater stroomt vol.
Het Firstlook Theater stroomt vol.
Until Dawn in het Firstlook Theater.
Until Dawn in het Firstlook Theater.

DSC_1014

DSC_1015

Nieuwe Merch aanwinst van dit jaar.
Nieuwe Merch aanwinst van dit jaar.
De Firstlook ''collectie''.
De Firstlook ”collectie”.
Gezelligheid op de Gamekings stand.
Gezelligheid op de Gamekings stand.
Fotograaf en Medic Tom.
Fotograaf en Medic Tom, na een geslaagde beurs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s