Transcendence Review (met mini spoilers)

Een rustdag tijdens het WK voetbal. Een uitgelezen kans om het eens even te hebben over een nieuwe film die ik laatst bekeken heb, namelijk Transcendence van Wally Pfister, met Johnny Depp, toch een van mijn favoriete acteurs, in de hoofdrol.

De film neemt een interessant gegeven, namelijk onze afhankelijkheid van het internet, computers en nieuwe technologie, en combineert dat met een ware sterrencast. Morgan Freeman, Paul Bettany, Rebecca Hall en zoals gezegd Johnny Depp zijn allemaal opgetrommeld voor wat een zomer blockbuster moest gaan worden. De film had een budget van ongeveer 100 miljoen dus daar kan het ook niet aan liggen.

Afbeelding

 

In de opening van de film zien we al dat het verhaal uiteindelijk niet goed af zal lopen. San Francisco zit zonder stroom, net als de rest van de planeet, en apparatuur als iPads, toetsenborden en computers zijn waardeloos geworden en dienen als onderzetters en deurstoppers. Daarna springt het verhaal een aantal jaar terug, en maken we kennis met Will Caster (Johnny Depp). Een goeroe op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hij geeft een lezing over zijn pogingen om een voor zichzelf denkende computer te ontwikkelen en doet een aantal gewaagde uitspraken, bijvoorbeeld over godsdienst. Niet iedereen is het met de ruimdenkende Caster eens, dat blijkt als hij na zijn lezing word neergeschoten door een activist.

Na dit incident rolt de film zich in een rap tempo uit, de kogel blijkt radioactief te zijn geweest en Caster gaat het niet overleven. Zijn vrouw, gespeeld door Rebecca Hall, besluit om met behulp van Will’s onderzoek en diens beste vriend Max Waters (Paul Bettany) Wills brein in een supercomputer te downloaden, om hem zo in ”leven” te houden. De sceptische Max heeft wel zo zijn twijfels, want in hoeverre kun je zeker weten of de computer ook daadwerkelijk Will is.

Dat is eigenlijk de vraag waar de rest van de film om draait. Evelyn (Rebecca Hall) zet samen met haar computervriend Will een super onderzoeks lab midden in de woestijn op, waar ze samen werken om nieuwe technologieën te ontwikkelen, terwijl aan de andere kant van het verhaal door de activisten groep op de twee gejaagd wordt.

Afbeelding

Dit is ook de grote valkuil voor de film. Vanaf het moment dat Will verandert in een computer escaleert het verhaal behoorlijk, er worden grote sprongen vooruit in de tijd genomen en het word soms wel erg ongeloofwaardig. Zo ontwikkelt Will tegen het einde bijvoorbeeld een manier om de hersenen van mensen over te nemen en ze in een soort cyber zombies met superkrachten te veranderen.. Toch wel een beetje jammer.

De film word nooit echt saai, daarvoor zit er genoeg visueel spektakel in, maar het verhaal word ook nooit echt spannend of interessant. Wat toch behoorlijk jammer is aangezien het een heel interessant en actueel onderwerp aansnijdt. Waarvoor dan toch deze film gaan bekijken? Zoals gezegd zit de film visueel behoorlijk goed in elkaar en zitten er mooie shots in. Maar de beste reden vind ik de cast, Johnny Depp speelt misschien niet zijn beste rol, maar is zeker niet vervelend, Paul Bettany en Morgan Freeman zijn altijd fijn, en ook Cillian Murphy speelt een prima rol. Al met al had ik meer van de film verwacht, maar ik heb me er ook niet mee verveeld.

Afbeelding

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s